EK Hockey zorgt voor makeover verouderde sportaccommodatie

Wagener Stadion

  1. simulatie
  2. architectuur
  3. stedenbouw en landschap
  4. duurzaamheid
  5. bindend
  6. integraal ontwerpen

De Nederlandse hockeybond KNHB is naast Rugby Nederland de enige bond in Nederland die beschikt over een eigen stadion. Voor de hockeyers is dat het Wagener Stadion in het Amsterdamse Bos. In 2010 won IAA Architecten de prijsvraag die de KNHB had uitgeschreven voor een stadion op een nieuwe locatie in Amstelveen, als vervanging van de verouderde accommodatie uit 1938. Nadat het project enige tijd had stil gelegen, werd in 2016 de draad weer opgepakt naar aanleiding van de toewijzing van het Europese Kampioenschap Hockey in 2017 aan de KNHB.

vlaggen
zijaanzicht hout
veldzicht
stadionstoeltjes
bankjes

NIEUW WAGENER STADION 1E FASE: NIEUWE HOOFDTRIBUNE

Een nieuw stadion elders in het Amsterdamse Bos zou ten koste gaan van veel bomen. Maar ook het kleinere bouwbudget vanwege bezuinigingen bij de gemeente Amsterdam leidde ertoe dat de KNHB de accommodatie handhaafde op de plaats waar het sinds 1938 staat. Op deze historische plek hoopt de bond vanaf 2017 in 10-15 jaar gefaseerd een volledig nieuw stadion te realiseren. De eerste fase is de nieuwe hoofdtribune, die in gebruik genomen werd bij het EK in 2017.

Onder de nieuwe tribune met circa 2000 zitplaatsen bevindt zich op de begane grond de entree met een ontvangsthal en een lift en trap naar de eerste verdieping. Verder sanitair, kleedkamers voor teams en scheidrechters, maar ook een ruimte om dopingcontroles af te nemen, een EHBO-ruimte en een multifunctionele ruimte. Op de eerste verdieping ligt een grote lounge-ruimte met bars, keuken en een terras met uitzicht op het veld. Bovenin de tribune is een catwalk over de volle lengte die gebruikt kan worden voor allerlei activiteiten en waar bezoekers elkaar kunnen ontmoeten tijdens het kijken naar de wedstrijd.

Slim bouwen

Het nieuwe gebouw bestaat uit geprefabriceerde betonnen onderdelen en een stalen hoofddraagconstructie voor de uitkragende overkapping van de tribune. Aan de buitenzijde is een subtiel golvende houten schil bevestigd die verwijst naar het materiaal van de oude tribune en die past bij de context van het Amsterdamse Bos. In het geval dat ook de andere tribunes in de toekomst vervangen worden door nieuwbouw, kan de houten schil als een scherm om het geheel worden doorgezet.

Deel dit project op