Samen en ontmoeten

Multifunctioneel gebouw op woonzorgpark

  1. stedenbouw en landschap
  2. architectuur
  3. interieurarchitectuur

In Noordwijk ligt het Woonzorgpark Willem van den Bergh van ’s Heeren Loo, een landelijke zorgorganisatie die mensen met een verstandelijke beperking een plek biedt om te wonen en/of te werken. Door de jaren heen is er veel veranderd in de zorg. Dat is ook zichtbaar op het 54 ha grote terrein dat zich al enige tijd in een transitie bevindt.

In nauwe samenwerking met ’s Heeren Loo heeft IAA Architecten een visie op het terrein ontwikkeld waarin de kwaliteiten in beeld zijn gebracht, resulterend in een concept voor een park waarin gewoond en gewerkt kan worden. Deze visie is benut om het voorontwerp bestemmingsplan verder aan te scherpen op de huidige en toekomstige ontwikkelingswensen op het woonzorgpark.

Daarnaast dienden de verschillende afdelingen en onderdelen, die verspreid waren over het terrein, gebundeld te worden in een nieuw, centraal gelegen gebouw. IAA Architecten ontwierp het multifunctionele centrumgebouw Plein 6, inclusief interieur en omringend landschap waardoor een helder en samenhangend plan is ontstaan.

totaal
landschap2
begane grond
verdieping

NIEUW HART WOONZORGPARK

Het gebouw vormt het nieuwe hart van het woonzorgpark. Samen, ontmoeten, efficiënt en multifunctioneel gebruik maken van ruimten en voorzieningen is de rode draad die door het ontwerp loopt. Ruimten voor de cliënten zijn gesitueerd op de begane grond, de kantooromgeving voor de medewerkers bevindt zich op de verdieping.

entreehal1
entreehal2
restaurant1
restaurant2
poli3
poli2
poli1
therapiebad
sportzaal
lounge

Bundeling van functies

Plein 6 huisvest onder meer een therapiebad, een sportzaal, kleinschalige dagbesteding, een snoezel-theater, de receptie, de polikliniek van Advisium (de expertgroep van ’s Heeren Loo), een restaurant, supermarkt en bakkerij, een onoverdekte patio met bomen, diverse vergader- en opleidingsfaciliteiten, een kantooromgeving en een klantcontactcentrum. Bezoekers van buiten hebben toegang tot het restaurant, de supermarkt en de centrale hal. Daarnaast kunnen externe sportverenigingen de inpandige sportzaal en het therapiebad huren voor eigen activiteiten.

gevel

Duurzaam gebouw

Duurzaamheid stond centraal in het ontwerp. Het gebouw heeft een vriendelijke en warme uitstraling gekregen door een gevelbekleding van duurzaam, thermisch gemodificeerd hout. In combinatie met de aluminium kozijnen levert dit een onderhoudsvrije gevel op.

Op het dak liggen zonnepanelen die samen met een warmte-koude opslag en ledverlichting, die vanzelf uitgaat als er geen beweging in een ruimte is, zorgen voor een laag energieverbruik. Compartimenten zijn afzonderlijk te verwarmen en het gebouw is gasloos.

Het gehele project is binnen begroting afgerond.

Deel dit project op