Tender gewonnen voor uitkijktoren Cartierheide

  1. technische duurzaamheid
  2. maatschappelijk betrokken
  3. integraal ontwerpen

De gemeente Eersel heeft een tender uitgeschreven om via een Design & Build overeenkomst een uitkijktoren voor toeristen en inwoners te realiseren op de Cartierheide. De toren dient zo hoog te zijn dat deze boven de bomen uitkomt en zicht geeft op de omgeving. Ook dient de toren passend te zijn in het landschap en onderhoudsarm. IAA Architecten heeft samen met AIP Partners het winnende ontwerp gemaakt voor een toren van cortenstaal.

aanzichten
omschrijving

ONTWERP CONCEPT

De gladde slang die op de Cartierheide voorkomt is de inspiratiebron geweest voor het ontwerp. De ‘huid‘ van de toren, gemaakt van cortenstaal, kronkelt als een slang omhoog. In de huid zijn gaten aanwezig die hun vorm ontlenen aan de schubbentekening van de gladde slang. Deze openingen geven tijdens het beklimmen van de toren steeds een ander uitzicht op het omringende landschap. Ook beweegt de huid van de toren zich anders dan de trappen. Hierdoor komt de huid soms naar de bezoeker toe en op andere momenten wijkt de huid waardoor er interessante doorkijkjes ontstaan naar boven en naar beneden. Op deze manier wordt de beklimming van de toren een spannend avontuur.

omschrijving
omschrijving
omschrijving

Uitzicht voor iedereen

De toren staat aan de bosrand bij een inham van de heide, langs een fiets- en wandelpad. Door een periscoop op te nemen in de toren hebben mindervaliden, maar ook mensen met hoogtevrees, hetzelfde uitzicht als degenen die het uitkijkplateau bereiken. De periscoop is vanaf maaiveld te gebruiken en geeft de kijker een uitzicht op dertig meter hoogte. Bovendien is de periscoop draaibaar waardoor het gehele landschap te zien is. In de toren is een ruimte van twee en een half meter rond de kijker van de periscoop vrij gehouden zodat de bezoeker rond kan kijken

Constructie en materialisatie

De toren is ontworpen als een huid van cortenstaal die samen met de trappen voor een stijf geheel zorgen. Door deze aanpak kan de toren met minder materiaal gerealiseerd worden, wat resulteert in een luchtigere, duurzamere en vooral bijzondere toren die binnen de financiële kaders past.

Deel dit artikel op