Integrale aanpak: veel beter resultaat voor hetzelfde geld

  1. integraal ontwerpen

In VG Visie van 4 februari 2021 pleit architect Marko Matic voor een fundamentele discussie over het vak van architect. “Door integraal te denken, kunnen we meer van waarde zijn bij de invulling van grote maatschappelijke opgaven. Waar gaat het om in de architectuur? Is dat het mooie plaatje, of willen we meer betekenen?” Want de samenleving wordt steeds complexer en de eisen die aan de bebouwde omgeving worden gesteld, nemen in hoog tempo toe. Dat vraagt om nieuwe manieren van denken en werken.

ELKE OPGAVE WORDT BREED AANGEPAKT

IAA Architecten begon ruim 50 jaar geleden als alliantie van ingenieurs en architecten en die integrale aanpak is in de huidige complexe wereld actueler dan ooit, stelt Marko Matic. Reden om het gedachtegoed nog steviger te omarmen en op een eigentijdse manier te verankeren in de bedrijfsvoering. Dat leidde tot het besluit niet mee te gaan met de trend dat architectenbureaus zich louter richten op het ontwerp en de techniek aan andere professionals overlaten. "Wij zijn geen ontwerpbureau, maar een collectief voor het oplossen van complexe maatschappelijke problemen."

Toegevoegde waarde leveren

“Je kunt als architect leuke dingen bedenken, maar die moeten constructief en installatietechnisch wel uitvoerbaar zijn. Daarom stellen we zo vroeg mogelijk een integraal, multidisciplinair team samen en halen we de discussie naar het begin. Dat zorgt voor verrassende ontwerpen die passen binnen de gestelde kaders zoals budget, plek en functionaliteit. Zo voorkom je problemen en kun je meer toegevoegde waarde leveren. "

Lees hier het complete artikel in VG Visie!

Deel dit artikel op