Duurzaam uitbreidingsplan voor Wagener Stadion

  1. fasering
  2. stadion
  3. duurzaamheid

De begrippen flexibel & circulair, verantwoorde materiaalkeuzes en een compact bouwproces kenmerken het ontwerp van de tweede fase van het Wagener Stadion dat bij oplevering met recht het meest duurzame stadion van Nederland genoemd mag worden. De uitbreiding bestaat uit geprefabriceerde, remontabele tribunes zonder gebruiksruimtes, met uitzondering van een stallingsruimte voor de onderhoudsmachines van het sportpark. Het ontwerp houdt tevens rekening met een capaciteitsuitbreiding bij grote evenementen van ca. 5.000 naar 10.000 toeschouwers met tijdelijke tribunes.

PREFAB EN REMONTABEL

De bouw van de nieuwe tribunes is bij uitstek geschikt voor een prefab bouwmethode. Alle onderdelen, staalconstructie en tribune elementen, worden in een fabriek gefabriceerd en op de bouwplaats gemonteerd. Resultaat is een korte bouwtijd en een minimale overlast voor de omgeving.

De opbouw is volledig remontabel ontworpen, dat wil zeggen dat er materialen in de zuiverste vorm worden toegepast (hout, beton en staal) zodat deze weer gedemonteerd kunnen worden zonder vermenging van materialen en degradatie van het materiaal. Dit betekent dat de tribunes indien noodzakelijk op een andere plaats op eenvoudige wijze herbouwd kunnen worden. Bij de materiaalkeuze wordt de voorkeur gegeven aan materialen met het C2C label (= Cradle to Cradle). Dit certificaat geeft aan dat de toegepaste materialen op verantwoorde wijze zijn geproduceerd en hergebruikt kunnen worden.

Download hier de toelichting op het duurzame ontwerp!

Deel dit artikel op