De gefaseerde uitbreiding van een voetbalstadion

Stadion FC Twente

  1. stadion
  2. betrouwbaar en zorgvuldig
  3. integraal ontwerpen

In augustus 1956 werd aan de oostzijde van Enschede het multifunctionele stadion Het Diekman geopend in het gelijknamige sportpark. Het onoverdekte stadion had een capaciteit van 22.000 toeschouwers waarvan 5.500 zitplaatsen, met een atletiekbaan tussen tribunes en voetbalveld zoals gebruikelijk was in die tijd. In 1965 fuseerde de vaste bespeler Sportclub Enschede met de Enschedese Boys tot FC Twente en werd in de jaren daarna het stadion grotendeels overkapt.

In de jaren negentig van de 20e eeuw moesten als reactie op rampen in diverse Europese voetbalstadions de staanplaatsen omgebouwd worden tot zitplaatsen en verminderde de capaciteit tot 13.500 plaatsen. Aangezien het niet mogelijk was om in het verouderde complex de toeschouwers meer comfort en veiligheid te bieden en bedrijven mogelijkheden tot netwerken, besloot FC Twente elders een nieuw voetbalstadion te laten bouwen.

veldview EK
EK vrouwen Oppeppen voor de wedstrijd

VOETBALBOLWERK IN DE EIGEN CLUBKLEUREN

De voetbalclub bleef in Enschede en koos voor een locatie aan de westkant van de stad, bij het leisure-park Go Planet en het NS station Enschede Kennispark. Op 10 mei 1998 werd de eerste wedstrijd gespeeld in het Arke-stadion waar tevens een bedrijven- en kantorencentrum in geïntegreerd werd. Het stadion kreeg een capaciteit van 13.250 zitplaatsen.

Eerste uitbreiding en naamsverandering

Al snel bleek dit aantal onvoldoende te zijn en startte in 2007 de bouw van de uitbreiding naar 24.500 plaatsen door een tweede ring aan de zuid- en westzijde achter de bestaande tribunes te plaatsen. Naast deze uitbreiding werd ook een nieuw hoofdgebouw met diverse functies ontwikkeld. Het ontwerp van de uitbreiding moest niet alleen passen bij het bestaande stadion, maar moest tevens het karakter en uitstraling van de voetbalclub FC Twente versterken. Het verbouwde stadion kreeg de nieuwe naam De Grolsch Veste.

Tweede uitbreiding

In 2011 werd het stadion opnieuw vergroot, nu naar 30.000 plaatsen door de tweede ring uit te breiden tot een U-vorm. In de toekomst wil FC Twente de tweede ring door trekken naar de noordzijde en de gracht overkappen en zal De Grolsch Veste 44.000 zitplaatsen tellen. Deze uitbreiding zou ook Europa League-finales mogelijk maken in het stadion.

Deel dit project op