Begeleid wonen met de grootst mogelijke vrijheid

Erve Mensman

  1. baksteen
  2. integraal ontwerpen
  3. inlevingsvermogen
  4. maatschappelijk betrokken
  5. GPR-Score
  6. landschapsarchitectuur

Het nieuwe woonzorgcentrum Erve Mensman aan de rand van het plattelandsdorp Geesteren, ligt naast de authentieke boerderij Erve Maathuis, waar de bebouwing langzaam over gaat in het essenlandschap. Erve Mensman telt in totaal 48 appartementen. Op de begane grond bevinden zich 32 appartementen voor psychogeriatrische bewoners. Zij leven in groepen van acht, delen een royale woonkamer en het sanitair en hebben daarnaast een eigen slaapkamer. De eerste en tweede verdieping zijn afgestemd op bewoners met lichamelijke beperkingen.

toegangshek

Passend in het landschap

Juist vanwege de ligging aan de rand van het dorp was de landschappelijke inpassing een belangrijke wens van de opdrachtgever. Daarom is er door onze landschapsarchitecten veel aandacht besteed aan de positionering van het gebouw, met zoveel mogelijk respect voor de omgeving en in het bijzonder de bestaande boerderij. Bij het ontwerpproces waren tevens de dorpsbewoners betrokken, waardoor uiteindelijk is gekozen voor 1 bouwlaag aan de dorpszijde en drie bouwlagen aan de kant van het essenlandschap. Aan de buitenzijde oogt het gebouw bescheiden. Dankszij de dieprode bakstenen, het zink en de grijze kozijnen vormen de boerderij en het woonzorgcentrum, ondanks het grote leeftijdsverschil, een eenheid. Erve Mensman kijkt uit op een groot hippisch centrum, waardoor jockeys en paarden onderdeel uitmaken van het dagelijkse uitzicht, wat veel plezier oplevert voor de bewoners.

zicht op paardenren

Healing Environment

De opzet van het gebouw sluit aan op het woon-/zorgconcept van TMZ, waarbij een healing environment het uitgangspunt vormt. Deze ambitie is vertaald in grote raampartijen en transparantie binnen het gehele gebouw. Nergens doen de gangen denken aan de traditionele, gesloten verpleeghuisgangen. Overal valt het daglicht volop naar binnen en voelen de bewoners het contact met de omgeving. Fraaie duurzame afwerkingsmaterialen zorgen voor een luxe en warme uitstraling. Binnen dit complex hebben ook de psychogeriatrische bewoners de grootst mogelijke vrijheid. Dankzij domotica kunnen zij zelfstandig genieten van de rijkelijk begroeide belevenistuin, die wij samen met de bewoners hebben aangelegd en ontworpen. Ook het centrale restaurant is door eenieder te gebruiken en vormt inmiddels de ontmoetingsplaats voor zowel de bewoners van het complex en het dorp.

Integrale aanpak

Het ontwerp is met vereende krachten tot stand gekomen. Vanaf het eerste moment is de opdracht integraal aangepakt. Er is een ontwikkelteam samengesteld met daarin de opdrachtgever, onze architecten en landschaps- en interieurarchitecten, de installateur en de aannemer. Zo kon iedereen zijn knowhow inbrengen. Vervolgens is het ontwerp gemaakt, de bouwmethode bepaald en het hele plan uitgewerkt in 3D BIM, waarbij ook de kosten gezamenlijk zijn bewaakt.

GPR-certificering

En ook op het gebied van duurzaamheid gebied voldoet het zorgcomplex ruimschoots aan de eisen van deze tijd. Zo wordt gebruik gemaakt van tripleglas, warmtepompen en zonnecollectoren. Er zijn onder meer hybride zonnepanelen geplaatst voor de opwekking van elektriciteit en warmtapwater. Ook wordt er gebruik gemaakt van bodem warmte. De slimme installaties in het gebouw ontzorgen zowel de bewoners als het personeel. De installaties koppelen duurzaamheid aan een hoge mate van comfort, zelfredzaamheid, flexibiliteit en veiligheid. Denk aan slimme verlichting en het kunnen in-of afschakelen van automatische- en observatiefuncties van systemen. Er is een monitoringssysteem aangebracht voor het automatisch afnemen van energie-audits. Zo wordt er feitelijk gekeken naar de prestaties die zijn beloofd en of er wordt voldaan aan de Europese Energie-Efficiency Richtlijn. Door ook het onderhoud van de installaties hierbij te betrekken, kunnen de prestaties blijvend worden gegarandeerd. De integrale aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen, waardoor het gebouw een hoge GPR-Beoordeling kent van gemiddeld 8.4.

Deel dit project op