Hoofdlocatie Saxion Hogescholen: Een stad in de stad

Saxion Ko Wieringa

  1. herbestemming
  2. architectuur
  3. integraal ontwerpen
  4. betrouwbaar en zorgvuldig
  5. maatschappelijk betrokken
  6. stadscampus

In 1993 besloot de Hogeschool Oost Nederland, de latere Saxion Hogescholen, haar Enschedese en Hengelose opleidingen te concentreren op één plek. Grenzend aan de binnenstad van Enschede was op het terrein van het voormalige ziekenhuis Ziekenzorg ruimte voor nieuwbouw, maar ook voor hergebruik. De nieuwe hogeschool moest een open, functioneel en prettig bruikbaar gebouw worden met de uitstraling van een dynamische onderwijsinstelling. Passend in zijn omgeving en met een plezierige sfeer door de toegepaste kleuren en materialen, maar bovenal moesten stad en school met elkaar verbonden worden.

vooraanzicht nieuwe hal
monumentaal trappenhuis

OUD VERBONDEN MET NIEUW - DE START VAN DE STADSCAMPUS VOOR DE HOGESCHOOL

De hogeschool ligt in de vroegere Stadsweide, één van de meest gevoelige plekken in de stad: niet alleen dicht bij het station en het centrum, maar ook dicht bij het Volkspark, met monumentale bomen, veel groen en statige villa's. Het onderwijscomplex is in verschillende fases gerealiseerd, te beginnen met de bouw van twee vleugels aan de Parkweg en De Ruyterlaan op de plaats van een overbodig stuk van het oude ziekenhuis. Een oud bouwdeel op de kop van de Tromplaan is getransformeerd tot centrale entreehal, met pal daarachter de nieuwe aanbouw van de HTS. Midden op het terrein zijn gebouwen gesloopt, waardevolle delen gerenoveerd en is nieuw aangebouwd. Aan de kant van de Tromplaan - Kortenaerstraat is het complex verbonden met nieuwe paviljoens die in de plaats kwamen van woonhuizen en tijdelijke bebouwing van het voormalige ziekenhuis.

omschrijving
hal roltrap
trap bibliotheek kantine

Hoofdingang gericht op de stad

De nieuwe entree ligt een eindje terug van de straat waardoor aan de stadskant een openbaar plein is ontstaan. De 75 meter brede glazen gevel over drie verdiepingen zorgt dat de stedelijke ruimte naar binnen wordt doorgezet en dat van binnenuit voortdurend visueel contact met de stad mogelijk is. Roltrappen aan de kant van de transparante gevel verbinden de grote ontvangsthal met hoger gelegen delen van het gebouw.

paviljoens
tulpen en oudbouw

Glazen paviljoens in het groen

De Tromplaan met zijn villa's en bomen fungeert als een 'groene loper' vanuit de binnenstad naar het Volkspark. Voor de uitbreiding van de hogeschool aan de westkant is gebruik gemaakt van deze kwaliteiten door voor een architectuur te kiezen waarbij het groen tot diep in het gebouw doordringt. De nieuwe glazen paviljoens liggen op lage groene terpen en hebben de vorm van gestileerde tulpen. De ruimten langs de gevel zijn vrij indeelbaar en hebben door de vormgeving van de gevel elk een ander uitzicht. In de middengebieden van de paviljoens is plaats gereserveerd voor werkgroep- en studieruimten.

Deel dit project op