Start bouw van de verslavingskliniek in Eelde

  1. glas
  2. stedenbouw en landschap
  3. duurzaamheid
  4. inlevingsvermogen
  5. maatschappelijk betrokken
  6. rijksmonument

Afgelopen donderdag is begonnen met de bouw van de nieuwe verslavingskliniek in Eelde. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd 'de eerste paal geslagen', waarbij bestuurders van de betrokken partijen Brands, Lammerink en Arcadis het storten van het eerste beton begeleidden. Het gehele bouwteam was aanwezig en er is terecht veel positieve aandacht voor deze nieuwbouw.

De verslavingskliniek in Eelde wordt gebouwd op monumentaal landgoed van voormalige Havezathe Oosterbroek. Hier komt een multifunctionele verslavingskliniek voor jeugd en volwassenen, inclusief sportfaciliteit.

Landgoed

Het lineaire gebouw van twee verdiepingen is toegankelijk via twee entreehallen. In de diepte is het gebouw in twee zones opgedeeld: langs de bosrand, aan de achterzijde, zijn de slaapkamers van alle afdelingen naast elkaar gepland waardoor het mogelijk is om deze tussen de afdelingen uit te wisselen en de bezettingen te optimaliseren. In de flexibele zone achter de glazen voorgevel zijn de gemeenschappelijke woon- en behandelruimten gepland. De structuur is doelmatig, efficiënt en goed controleerbaar door de open zicht- en looplijnen.

doorsnede

Net zoals thuis

Onderdeel van de behandeling op de kliniek is de zorg die de cliënt zelf dagelijks aan zijn kamer en gemeenschappelijke ruimten besteedt. Koken en overige huishoudelijke activiteiten maken onderdeel uit van de dagprogramma en de omgeving waarin zich dit afspeelt is dan ook 'net zoals thuis' vormgegeven.

De compacte lay-out en de transparantie van het ontwerp vormen de basis voor de duurzaamheid van dit gebouw: de gunstige verhouding tussen het vloeroppervlak en de hoeveelheid gevel zorgt voor een beperking van transmissieverlies aan energie, de overvloedige daglichttoetreding zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en een beperkt gebruik van energie voor de verlichting.

De oplevering van het complex is medio 2015.

Deel dit artikel op