Wonen, werken en recreëren in voormalige melkhal

  1. bestemmingsplan
  2. complexiteit
  3. complexe processen
  4. architect als initiatiefnemer
  5. transformatie
  6. renovatie

In 2014 heeft IAA Architecten het initiatief genomen om het monumentale industriecomplex van de voormalige Lonneker Coöperatieve Melkinrichting te behoeden voor een dreigende sloop. Samen met ontwikkelaar Vincent Spikker en een aantal enthousiaste ondernemers is een plan ontwikkeld voor het complex en het omliggende terrein. Door herinterpretatie van de coöperatieve gedachte, worden verschillende samenwerkingsverbanden ten aanzien van energie, faciliteiten en (gezond) eten tussen de gebruikers gefaciliteerd.

Stadslobby
luchtfoto

Centrale ontmoetingsplek

De hal wordt in eerste instantie de centrale ontmoetingsplek van alle nieuwe gebruikers. Tegelijkertijd vormt zij door de industriële schaal en allure ook een openbare plek voor de wijk en de stad. De Melkhal wordt een bijzondere aanvulling op het bestaande aanbod van publieke ruimten en voorzieningen in Enschede. Het programma in de omliggende ruimten bestaat onder andere uit kantoren en ambachtsruimten, een biologische supermarkt, een stadsbrouwerij en een restaurant.

Vanuit boven impressie

De ontbrekende schakel

Rondom De Melkhal wordt in het circa 4 ha. grote terrein een aanvullend woonprogramma gerealiseerd, dat samen met het industriële erfgoed de ontbrekende schakel gaat vormen tussen de nieuwe wijk De Boddenkamp en het stadscentrum. Hiermee wordt het voorheen zeer gesloten gebied getransformeerd naar een zeer gevarieerde nieuwe publieke ruimte.

Begin juni 2017 is dit plan aan de gemeenteraad gepresenteerd en met eenstemmig enthousiasme ontvangen. Momenteel wordt het bestemmingsplan voorbereid en is de verwachting dat medio 2018 de eerste transformatiewerkzaamheden zichtbaar worden in het gebied.

Deel dit artikel op