Officiële opening nieuwbouw Boldershof VIC/IC Workhomes in Druten

  1. ontwikkelend
  2. inlevingsvermogen
  3. ontwerpend onderzoek
  4. zorgcomplex
  5. 's Heeren Loo

Op 4 oktober 2017 wordt op het terrein van ’s Heeren Loo in Druten de nieuwbouw voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) geopend. Het gaat om drie blokjes rondom een hofje voor 38 bewoners en bestaat uit 36 studio’s, twee appartementen en een kantoor. De geschakelde wooneenheden zijn bedoeld voor (Very) Intensive Care (VIC/IC): de dag rond worden de cliënten intensief begeleid door eenzelfde team begeleiders tijdens zelfzorg, wonen, werk en vrije tijd.

Gevel1
Gevel2

VISIE OP WONEN RESULTEERT IN FLEXIBEL HUISVESTINGSCONCEPT

IAA Architecten vindt dat ieder mens zo normaal mogelijk moet kunnen wonen, óók in de zorg. Samengevat met de woorden zoals thuis. In de gehandicaptenzorg verblijven cliënten veelal in groepswoningen die ontworpen zijn als maatwerk, dat wil zeggen voor één specifieke cliëntengroep. Bij cliëntwisseling en bij toename van de zorgzwaarte zijn kostbare aanpassingen nodig om de huisvesting opnieuw geschikt te maken.

IAA Architecten onderzocht hoe door standaardisatie in het ontwerp en de bouw betaalbare en flexibele huisvesting gerealiseerd kon worden. Waarbij de levenskwaliteit voor de bewoner op een eenvoudige wijze verhoogd wordt, zonder dat de vormgeving van nieuwe gebouwen beperkt wordt. Het resulteerde in een studio als basisunit die geschakeld kan worden tot groepswoning. Die op haar beurt een eigen vormgeving krijgt, passend bij de locatie.

Deel dit artikel op