Blikvanger voor noordzijde station Gouda

Stationsluifel

  1. glas
  2. integraal ontwerpen
  3. ontwerpend onderzoek
  4. inlevingsvermogen
  5. ABT
  6. Stationsluifel

Sinds de bouw van het gemeentehuis en een bioscoopcomplex aan de noordzijde van station Gouda is het aantal bezoekers sterk toegenomen aan die kant van het station en is deze entree belangrijker geworden dan de zuidingang. Om het nieuwe karakter van de noordingang te benadrukken heeft NS-stations de opdracht gegeven een opvallende luifel te ontwerpen. Deze passageluifel geeft toegang tot de noordzijde van het station en beschut tevens de bezoekers van het gemeentehuis en de bioscoop voor de regen. Vanwege het beperkte budget in combinatie met de unieke opgave heeft de opdrachtgever gevraagd om een optimalisatie tussen ontwerptraject en aanbesteding.

aanzicht

MONUMENTALE STATIONSLUIFEL VIA DBM-CONTRACT

Stations kennen een lange traditie van grote overkappingen in staal en glas, ontworpen door architecten met constructieve kennis, zoals dat ook gebeurde in de tijd van de Beaux Arts. Met het ontwerp van een imposante luifel heeft IAA Architecten in samenwerking met Sander Architecten hier een vervolg aan gegeven. Twaalf klassiek vormgegeven stalen kolommen dragen de transparante kap die bestaat uit 50 meter lange stalen liggers afgedekt met glas.

doorzicht
constructie

Verschuiving opdrachtgeversschap

Om binnen het beperkte budget te kunnen blijven hebben IAA Architecten en Sander Architecten voorgesteld om het werk aan te besteden met een design, build & maintain-contract. Na een selectie tussen twee staal- en twee composietbouwers, is gekozen voor staalbedrijf Buiting uit Almelo, dat vervolgens de opdrachtgeversrol overnam. Door gebruik te maken van de specifieke kennis van de staalbouwer konden vormgeving en productiemethode op elkaar afgestemd worden met als resultaat een spectaculaire en economisch haalbare constructie.

Kolommen
Kolommen 2

Deel dit project op