Superblok in Eindhovense wijk Woensel

De Grijze Generaal

  1. stedenbouw
  2. complexe processen
  3. Eindhoven
  4. betrouwbaar en zorgvuldig
  5. integraal ontwerpen
  6. bindend

In 1999 maakte EEA Architects in opdracht van de gemeente Eindhoven een masterplan voor het voormalige evenemententerrein in de Generalenbuurt te Woensel. Het plan beschreef de stedenbouwkundige en architectonische richtlijnen voor een sculpturaal vormgegeven superblok. Vanwege zijn omvang werd het bouwblok in twee fasen gerealiseerd. IAA Architecten kreeg van woningcorporatie Wooninc. in 2004 de opdracht fase 2 te ontwerpen: een appartementengebouw met ruim 110 koop- en huurwoningen geschikt voor ouderen. Met op de begane grond een casco dat multifunctioneel indeelbaar is en in de kelder een openbare parkeergarage die aansluit op de garage van fase 1.

aanzicht

GROENE WALRUS OP PROMINENTE PLAATS

In het complexe stedenbouwkundige masterplan is een woongebouw ontworpen dat bestaat uit in een hoogte verlopend deel aan de Winston Churchilllaan en een geknikte ‘slang’ die aansluit op het gebouw van de Voedsel en Waren Autoriteit uit fase 1. Meer dan 25 verschillende woningtypes liggen aan galerijen die twee gezamenlijke daktuinen omsluiten. De appartementen, van studio tot penthouse, zijn zo ontworpen dat zij in de toekomst zonder ingrijpende verbouwingen kunnen worden aangepast. De specifieke vorm van het gebouw met de oplopende en gekromde daklijnen maakt dat er bijzondere woningen liggen op de verdiepingen onder het dak. Op straatniveau wordt het bouwblok doorsneden door diagonaal aangelegde doorgangen. Ondergronds bevindt zich een éénlaagse parkeergarage met 130 parkeerplaatsen.

omloop

In beweging

De toepassing van veel glas (transparant en semi-transparant) afgewisseld met dichte glanzende panelen versterkt de sculpturale vorm van de gevel. Door de verschuiving van kleuren en textuur over de verschillende gevelvlakken lijkt het gebouw in beweging te zijn. Samen met het reliëf-kunstwerk De Zwemmer van Hieke Luik zorgt het voor een abstract uiterlijk met een grote variatie aan horizontale en verticale belijningen. De gevels aan de galerijzijde krijgen daarentegen een warme uitstraling door de toepassing van hout en kleur.

Hieke Luik

In samenwerking met Van Wylick Architecten en VDNDP Bouwingenieurs

Deel dit project op