Klimaatbestendig plein voor Saxion hoofdgebouw

  1. stedenbouw
  2. landschapsarchitectuur
  3. integraal ontwerpen

Het College van Bestuur van de Hogeschool Saxion heeft groen licht gegeven om het ontwerp van IAA Architecten uit te voeren waardoor het stenen voorplein bij het complex Saxion Ko Wierenga in Enschede kan veranderen in een 'klimaatplein'.

omschrijving
omschrijving
omschrijving
omschrijving
omschrijving

HERONTWERP LEIDT TOT VERGROENING EN VERDUURZAMING

Op basis van eerste ontwerpen die door studententeams zijn gemaakt en een uitgebreid programma van eisen, heeft IAA Architecten het huidige plein herontworpen. Daartoe zijn ontwerpprincipes opgesteld met het vergroenen en verduurzamen van het plein als belangrijkste uitgangspunten, naast functionele en veiligheidseisen.

Robuust resultaat

Ook moest het bestaande kunstwerk Reis naar de horizon van Koos Kroon worden ingepast. Het resultaat is een klimaatadaptief ontwerp met grote bomen, schaduwrijke verblijfsplekken, een watertuin met verblijfskwaliteit en een groene poort naar de stadscampus waarmee klimaatadaptatie zichtbaar en beleefbaar is geworden; op een plein dat uitnodigt om er te verblijven.

Onderdeel van het ontwerp zijn voorstellen voor de materialisering, het meubilair (banken / prullenbakken / verlichting etc.) en de beplantingstypes.

Deel dit artikel op