Appartementengebouw Indiëterrein Almelo

  1. architectuur
  2. appartementencomplex

Het Indiëterrein is onderdeel van de textielhistorie van Almelo en was tot 2001 in gebruik bij Koninklijke Ten Cate. In 2009 heeft Urhahn Urban Design het ontwikkelplan Indië opgesteld voor de herontwikkeling van het fabriekscomplex tot een binnenstedelijk woonwerkgebied. Voor deelplan 14C ‘Waterplein’ ontwierp IAA Architecten een beeldbepalend appartementengebouw dat als hoogteaccent een overgang vormt tussen het centrum van Almelo en de rest van het Indiëterrein.

render1
render2
render3
opbouw
terrein

GEBOUW IN HET GROEN AAN HET WATER

Tussen de monumentale watertoren (’de Stoftoren’) en de rode beukenboom komt een woongebouw te staan dat een combinatie is van drie identieke delen van 4, 6 en 8 etages. De 18 appartementen die ca. 145 m² groot zijn, kennen een driezijdige oriëntatie waardoor zowel in de ochtend, middag als avond steeds een deel van het appartement op de zon gelegen is.

Een verhoogd souterrain met parkeerplaatsen en bergingen zorgt ervoor dat het gebouw los komt van het maaiveld. Dit levert privacy op voor de woningen op de begane grond. De entree van het gebouw sluit aan op het niveau van het souterrain, zodat zowel bezoekers van buiten als gebruikers van de parkeergarage binnenkomen in dezelfde centrale hal.

Buitenruimten gericht op het zuiden

De balkons hebben een vrije vorm afwijkend aan die van de gevel, hierdoor ontstaan verschillende plekken rondom de afzonderlijke appartementen. De oriëntatie van de buitenruimten is gericht op het zuiden. De balustrades, gemaakt van staalplaat met perforaties die naar boven toe steeds transparanter wordt, zorgen voor uniformiteit. Bekeken vanaf een afstand lijken de borstweringen gesloten en benadrukken de horizontaliteit in de architectuur.

Deel dit artikel op