Nieuwe jongerenhuisvesting in een juweel van leisteen

SJHT Walhofstraat

  1. stedenbouw
  2. detailleren
  3. ruimtelijke duurzaamheid

De Stichting Jongeren Huisvesting Twente (SJHT) is een woningcorporatie die kamers en appartementen verhuurt in Enschede en Hengelo aan studerende en niet-studerende jongeren van 18 tot 30 jaar. Rond 2010 liet SJHT op diverse locaties in Enschede-Noord nieuwe huisvesting bouwen, waaronder een klein complex op de hoek van de Walhofstraat en de Kottendijk. De opgave bestond uit de bouw van 10 tot 12 zelfstandige wooneenheden, een overdekte rijwielstalling en per twee appartementen de aanleg van één parkeerplaats. Om in te kunnen spelen op een veranderende doelgroep in de toekomst, dienden de eenheden eenvoudig gekoppeld te kunnen worden en moest er ruimte zijn voor een lift.

voorbijfietsertje
vooraanzicht

EEN JUWEEL VAN LEISTEEN

Om het ontwerp financieel haalbaar te maken en de gewenste flexibiliteit in de toekomst te garanderen, bleek de bouw van 12 appartementen nodig te zijn. Voor deze kleine kavel resulteerde dat in nieuwbouw over drie verdiepingen. Om het gebouw minder groot te laten lijken en aan te laten sluiten op zijn omgeving, zijn de hoeken schuin afgesneden. Hierdoor ontstaan in deze hoeken zolderkamers op de bovenste verdieping. De ruime entreehal is zowel vanaf de Walhofstraat als vanaf het binnenterrein toegankelijk en biedt in de toekomst de mogelijkheid een lift in de vide te plaatsen. Op de verdiepingen worden de woningen aan een galerij ontsloten. Vanaf de Kottendijk heeft men per fiets en auto toegang tot het binnenterrein, hier zijn zes parkeerplaatsen en een fietsenberging.

Ligging in de straat

Vanuit het gebruik ontworpen

De woningplattegronden en vensters zijn vanuit het gebruik ontworpen: in elk appartement bevinden de ramen zich op een andere plek, afgestemd op het uitzicht en de bezonning. Samen met de veelkleurige leisteen aan de buitenkant levert dit aan de straatzijde een gevarieerd en bijzonder gevelbeeld op, overeenkomstig de welstandseis voor hoekpanden in deze buurt.

Deel dit project op