Winnend ontwerp voor restaurant op IJsselkade in Zutphen

  1. inlevingsvermogen
  2. architectuur

Op 4 oktober werd team Pit Wiedenhoff / IAA Architecten winnaar van de prijsvraag voor een nieuw horecapaviljoen op de IJsselkade in Zutphen. Aanleiding voor de nieuwbouw was de rivierverruiming tussen de spoorbrug en de Marspoortstraat. Met zijn stoere en hoekige uiterlijk verwijst het restaurant Lekker aan de Kade naar de bastions van de vroegere vestingstad Zutphen.

Zicht vanaf de kade

PAVILJOEN IN GROEN RIVIERPARK

Als gevolg van het Deltaprogramma Ruimte voor de Rivier diende de IJssel bij Zutphen verruimd te worden. Bureau Hosper ontwierp een groen rivierpark langs de kade tussen het spoor en de Marspoortstraat om ruimte te maken voor de IJssel bij hoog water en om de rivier en de stad met elkaar te verbinden. Eethuis De Kade paste niet in het plan en werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuw paviljoen een eindje verderop.

Het nieuwe gebouwtje met veel glas, hoge plafonds en metselwerk gevels laat de zichtlijn vrij vanaf de Marspoortstraat naar de kade en de uiterwaarden. Binnen is er plaats voor vijftig gasten, bij mooi weer is er buiten een terras met uitzicht op de rivier. Verder heeft het restaurant een uitgifteloket voor onder andere ijs.

Deel dit artikel op