Cradle to cradle® gebouw aan de B1 in Dortmund

C2C® kantoor ICON aan de Rheinlanddamm

  1. betrouwbaar en zorgvuldig
  2. integraal ontwerpen
  3. duurzaamheid
  4. architectuur
  5. Cradle to Cradle®
  6. William McDonough + Partners

Tegenover de Westfalen Halle aan een van de drukste wegen van Duitsland komt een nieuw kantoor te staan dat ontworpen is door William McDonough + Partners en IAA Architecten. Het spraakmakende en toekomstgerichte gebouw maakt deel uit van de bebouwingsstrook van het Office Parks Rheinlanddamm ten westen van Hohe Straße. Aan de straatkant vallen de hangende tuinen van het gebouw op waarvan het ontwerp gebaseerd is op het Cradle to Cradle® gedachtengoed van William McDonough en Michael Braungart.

atrium2
aanzicht

DUURZAAM EN ECOLOGISCH VERANTWOORD GEBOUW

Het compacte kantoor van zes bouwlagen is rechthoekig van vorm met op het noorden een afgeschuinde zijde waar het gebouw grenst aan de tuinen van de aanliggende woonbebouwing. Aan die kant loopt het gebouw trapsgewijs af en ontstaan twee grote begaanbare dakterrassen. Vanaf de Rheinlanddamm is het bereikbaar met een eigen aansluiting op de B1 en biedt het in de parkeerkelder en op de begane grond - deels onder het gebouw - stallingsruimte aan 213 auto’s en 156 fietsen.

Op de begane grond liggen winkels en eetgelegenheden en leiden trappen en liften naar het atrium op de eerste verdieping dat de overdekte binnenruimte vormt voor de flexibel indeelbare kantoorverdiepingen. In dit vijf verdiepingen hoge hart van het gebouw is er plek voor ontmoeting en interactie en kunnen evenementen en presentaties gehouden worden. Er heerst een natuurlijk binnenklimaat en een aangename verblijfsatmosfeer vanwege het aanwezige groen, de gekozen materialen, de ruimtelijkheid en de lichtinval.

DGNB Zertifikat in Gold

Het gebouw bestaat uit recyclebare materialen en herbruikbare onderdelen met zoveel mogelijk een Cradle to Cradle® keurmerk. Voor het ontwerp is op de EXPO REAL 2017 het DGNB Zertifikat in Gold voor duurzaam bouwen ontvangen. Ook is het kantoor aan de Rheinlanddamm een pilotproject voor het kernthema Circular-Economy van de DGNB Version 2017.

Deel dit project op