Ensemble met theater en cultuur- en congrescentrum

Hotel am Theater

  1. hotel
  2. duurzaamheid
  3. Cradle to Cradle

Sinds langere tijd bestaat in Gütersloh (D) de wens om de directe omgeving van het theater en het cultuur- en congrescentrum Stadthalle stedenbouwkundig te versterken met een 3sterren-plus hotel met parkeergarage. IAA Architecten heeft in samenwerking met projectontwikkelaar Aqui-Visons de Europese aanbesteding gewonnen met een passend ontwerp voor een ecologisch, duurzaam en gezond bouwwerk. Op het ca. 2.900 m2 grote terrein aan de Barkeystraβe zal een vrijstaand gebouw met 128 kamers en parkeergarage verrijzen dat qua uitstraling naadloos aansluit op de witte theaterkubus en de gerenoveerde gevel van de Stadthalle. Samen vormen de gebouwen een nieuw klein theaterplein als openbare ruimte.

gevel2
gevel3
bar1
bar4

DUURZAAM GEBOUW

Het ontwerp is geïnspireerd door de Cradle to Cradle® filosofie zoals die ontwikkeld is door William McDonough en Michael Braungart. Dat betekent dat het Hotel am Theater gebouwd wordt van recyclebare materialen en herbruikbare onderdelen met zoveel mogelijk een Cradle to Cradle® keurmerk.

Het hotel is ontworpen als een energieneutraal gebouw. In de basis worden aardwarmte en zonne-energie (PV-panelen) voor warmte- en energievoorziening benut, maar er kan ook warmte teruggewonnen worden uit afvalwater en gebruikte lucht. Verder kent het hotel een flexibele, niet-dragende indeling, waardoor een tweede leven mogelijk is als het hotelgebruik na 30 jaar niet meer gewenst is.

Een patio in het hotel levert een intieme, beschutte plek op voor de hotelgasten om los te komen van het stedelijk gewoel. Gelijktijdig wordt de patio benut voor het opvangen van regenwater voor het grijswatercircuit van het hotel. De begroende gevels in de patio en aan de straatzijde zijn visueel aantrekkelijk voor gasten en passanten en verbeteren bovendien het stedelijk microklimaat en de luchtkwaliteit.

Op het dak van de splitlevel parkeergarage (3.715m² BVO) staan bloemvormige zonnepanelen die elektrische auto’s van energie kunnen voorzien. Op de begane grond van de garage is een stallingsruimte voor fietsen.

Deel dit project op