Prijsvraag

Nieuwbouw DOCKLANDHAUS

  1. technische duurzaamheid
  2. kantoor
  3. Cradle to Cradle®

Het nieuwe DOCKLANDHAUS in de haven van Münster (D) is een gebouw in hybride houtbouw geworden, ontworpen volgens de Cradle-to-Cradle® filosofie. Stedenbouwkundig is het DOCKLANDHAUS te typeren als een solitair blok dat zich naar de straat en de omliggende gebouwen voegt.

Aan de kant van het Dortmund-Ems-kanaal kent het gebouw een sculpturaal dakterraslandschap door de cascade-achtige verspringing van de verdiepingen, die er voor zorgt dat de bebouwde buitenruimte weer beschikbaar is voor de gebruiker.

Strassenansicht
Innenhof
Dachterrassen
Vogelperspektive
Atrium
Gastronomiebereich
Gastronomiebereich

CENTRAAL GELEGEN ATRIUM

Het centraal gelegen atrium ontsluit het gebouw met een verbinding naar een semi-openbare binnenplaats. Naast grote vergaderzalen bevat het verhoogde souterrain flexibel indeelbare horecaruimten die zich van de straat over de binnenplaats uitstrekken tot aan het kanaal. De kantoorunits bevinden zich op de bovenste verdiepingen en zijn vrij indeelbaar dankzij de flexibele interne structuur.

Cradle-to-Cradle®

De dakvlakken naast de kantoren zijn niet alleen toegankelijk, en bedoeld als hoogwaardige buitenruimte voor de kantoorgebruikers, maar vormen ook een belangrijke bijdrage aan de waterhuishouding, de diversiteit en het binnenstedelijk groen in het kader van de Cradle-to-Cradle® filosofie.

De bijzondere materiaaleigenschap van een hybride constructie wordt in de gevel geabstraheerd door een samenspel van baksteen en hout en vormt, samen met vele andere Cradle-to-Cradle® maatregelen, een bijdrage aan een positieve voetafdruk.

Klik hier voor de 3D-visualisaties:

Deel dit project op