Kantoorgebouw op Holzhalbinsel Rostock

Gebouw met zonnepanelen op de gevel

  1. detailleren
  2. innovatie
  3. technische duurzaamheid
  4. kantoor

Na de sanering van het kleine schiereiland Holzhalbinsel werd in de eerste fase van de herontwikkeling het Karavelle Quartier gebouwd, een kleine wijk met meerdere functies. Onderdeel van de nieuwe invulling van het terrein was een kantoorgebouw van zes verdiepingen aan de doorgaande weg met uitzicht op de rivier de Warnow en de Petrikerk in het historische centrum. Aangezien de oorspronkelijke vormgeving voor de gevel van het kantoor te kostbaar uitviel, werd IAA Architecten in een second opinion gevraagd een meer kostenbewuste gevel te ontwerpen.

Kantoor
Luftbild

GEVEL STRAALT ECOLOGISCHE PRINCIPES UIT

Het halfronde gebouw staat op een sokkel die bescherming geeft bij hoge waterstanden en biedt op de begane grond ruimte aan meerdere supermarkten, een apotheek en andere winkels. Vanaf een centrale entree aan de havenzijde zijn met trappen en liften de vijf vrij indeelbare kantooretages bereikbaar. Aan de achterkant van het kantoor ligt een vrijstaande parkeergarage met plaats voor 360 auto’s.

Aan de havenkant valt de oranje-rode gestucte gevel van het kantoordeel al van verre op door zijn ritmisch verspringende vensters met de verticaal gemonteerde zonnepanelen. Op het eerste gezicht zien de panelen er uit als traditionele luiken, maar bij nadere beschouwing blijken zij een inventieve toepassing te zijn van de ecologische principes die ten grondslag liggen aan het ontwerp van de gevel.

Deel dit project op