Makeover kantoren Twentse afvalverwerker

Interieur Twence

  1. renovatie
  2. kantoor
  3. interieurarchitectuur

Duidelijk zichtbaar vanaf autosnelweg A35 ligt het grote gebouwencomplex van Twence - de regionale afvalverwerker van Twente - in 1997 opgeleverd naar een ontwerp van Maurice Nio van BDG Architecten. Na de fusie met de milieusector van Regio Twente werd een verdubbeling van de kantoorruimte noodzakelijk. Op en achter het vrijstaande kantoorgebouw realiseerde Nio in 2003 een slanke slangachtige vorm die het oorspronkelijke kantoor dalend en stijgend met het hoofdgebouw en de installatie verbindt. In 2014 kreeg de combinatie IAA Architecten / Royal Haskoning DHV de opdracht om de kantoorhuisvesting te renoveren. Twence vroeg een nieuwe werkomgeving te ontwerpen waardoor de medewerkers niet meer verspreid over het terrein hoefden te werken, maar wenste ook een verbetering van het binnenklimaat.

zitgelegenheid2
gang
kamer1
gang3
pantry
detail pantry
balie met trap
balie
balie met entree

HET NIEUWE WERKEN IN EEN LIJNVORMIG KANTOOR

Nadat Royal Haskoning DHV het programma van eisen had gemaakt heeft IAA Architecten de bestaande routing geanalyseerd, vlekkenplannen gemaakt en in werkgroepsessies met het personeel een huisvestingsmodel ontwikkeld. Als eerste werd begonnen met een nieuwe opstelling van de receptie op de begane grond waar de identiteit van Twence duidelijk zichtbaar zou moeten zijn: fris, hedendaags en duurzaam. Vanaf een maatwerk meubel voor een gesloten wand is er nu goed zicht op de entree en de parkeerplaats.

Licht en overzichtelijk

In een tweede fase is de rest van het kantoor gerenoveerd. De oorspronkelijke gangstructuur met kamers is gehandhaafd, maar door de toepassing van glazen wanden is een licht en overzichtelijk interieur ontstaan met ruimten van verschillende omvang. De tweezijdig bruikbare kasten vormen het verbindend element tussen gang en werkgebied. Op diverse plekken zijn informele overlegmogelijkheden en pantry’s ingebouwd. Om meer visuele rust te brengen in de verkeersruimten dekken plafonds van strekmetaal de aanwezige leidingen af. Ook werd het kantoor bouwfysisch en installatietechnisch aangepakt om te zorgen dat de werkplekken een aangenaam binnenklimaat kennen.

Deel dit project op