Alle essentiële zorg in een monumentaal ziekenhuis

Poliklinieken Medisch Spectrum Twente

  1. zink
  2. integraal ontwerpen
  3. visualiseringskracht
  4. inlevingsvermogen
  5. betrouwbaar en zorgvuldig
  6. MST

In 1895 openden de zusters Franciscanessen een klein ziekenhuis met 10 bedden aan de Zuidwal in Oldenzaal met de naam Heil der Kranken. Het pand was al snel te klein en in 1918 verhuisde het ziekenhuis naar nieuwbouw aan de Prins Bernhardstraat. In 1930 werd het neogotische gebouw voor het eerst uitgebreid en in 1959 vergroot met een modern beddenhuis. In 1979 en 1992 werden aan de achterzijde twee vleugels toegevoegd waardoor een gebouw met binnenhof ontstond.

vooraanzicht
Vooraanzicht historie

Modernisering in plaats van nieuwbouw

In 1995 is het Oldenzaalse ziekenhuis onderdeel geworden van Medisch Spectrum Twente (MST). Sindsdien is er nagedacht over de vervanging van het verouderde ziekenhuis door nieuwbouw, maar uiteindelijk kwamen de plannen te vervallen vanwege het dalende aantal patiënten. MST besloot het gebouw te moderniseren tot een centrum voor poliklinisch onderzoek en -behandeling en acute zorg, met als verzorgingsgebied Oldenzaal en Noordoost-Twente. Het accent kwam te liggen op dagbehandeling en kort verblijf.

vooraanzicht
aanzicht uitbreiding
schuin vooraanzicht uitbreiding
gevel detail aanzicht
gevel detail staand

MODERN EN COMPACT GEBOUW

Het ziekenhuis is aangepast volgens de meest moderne maatstaven en compacter van opzet geworden. Van binnen is het enkel nog te herkennen aan authentieke details als de glas in lood ramen en de oude trappen. Aan de buitenkant zijn de veranda’s van het neogotische deel in ere hersteld en is de kapel na renovatie in gebruik genomen als stilteruimte. De voormalige kelder en het souterrain zijn begane grond geworden en de vroegere begane grond werd de eerste verdieping. Er zijn in totaal drie verdiepingen met balies, wachtruimtes, spreek-, behandel- en operatiekamers.

Als onderdeel van de verbouwing werd het overbodige beddenhuis gesloopt om plaats te maken voor een moderne entreehal met een atrium, restaurant en lobby. De hal verbindt de verschillende verdiepingen van het complex met elkaar. De sloop zorgde tegelijk ook voor ruimte zodat de parkeerplaats van de voorkant naar de entreezijde verplaatst kon worden. Een landschappelijke, groene inrichting maakt het nieuwe plaatje compleet.

hal bovenaanzicht
Lunch
trappenhuis

Hedendaagse zorg dichtbij huis

De ruim 20 poliklinieken in Oldenzaal bieden alle medisch specialistische zorg waarvoor de hightech-apparatuur van het MST in Enschede niet benodigd is. Hierdoor kunnen patiënten uit de regio snel en dichtbij huis geholpen worden. Oldenzaal blijft dé plek voor darmonderzoek, dagbehandeling voor cytostatica patiënten en alle cataractoperaties, MST breed. Laatstgenoemde operaties worden uitgevoerd in een speciale oog-operatiekamer. Verder is er het centrum voor Mammacare, het onderkomen van de huisartsenpost en een poli voor bloedafname van Medlon. Ook de eerstelijns verloskundigen en een paramedisch centrum zijn hier te vinden.

Klik hier voor een 3D tour door het hele gebouw!

Deel dit project op