Excursie naar nieuw ziekenhuis in Hardenberg

  1. ziekenhuis
  2. healing environment
  3. architectuur

Elke maand organiseert IAA Architecten intern een lezing of excursie aan de hand van een jaarthema, in 2019 is dat thema: IAA kan het maken. Het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg is daar een treffend voorbeeld van. Na een inleiding van Henk Gersen over alle fasen die het ontwerp heeft doorlopen, was er een uitgebreide rondleiding door het ziekenhuis dat nu in de afbouwfase verkeert. De trotse gastheren Ruud Rusken, manager vastgoed van de Saxenburgh Groep en René Evers, bedrijfsleider van de ontwikkelcombinatie Dura Vermeer / Goossen Te Pas vertelden uitgebreid hoe bijzonder het gebouw gaat worden. En hoe enthousiast de inwoners van Hardenberg nu al zijn over hun nieuwe ziekenhuis.

Het atrium
Het dak van het atrium
omschrijving
Zicht op de binnentuin
De loden wand
Een operatiekamer
Dagbehandeling met erker
De gang is eenzijdig geverfd
Leidingen in het plafond
De technische ruimte

COMPACT EN TOCH RUIMTELIJK

Binnen een beperkt budget is een compact ziekenhuis ontworpen voor de basiszorg in de Vechtstreek. Het gebouw meet 15.500 m² en bestaat uit twee en drie verdiepingen.

Het rechthoekige volume heeft twee functionele gaten - een atrium en een besloten tuin - die zorgen voor daglicht, ruimtelijkheid, doorzichten en extra oriëntatie voor de bezoeker. In het atrium aan de voorzijde kom je als bezoeker direct binnen in het hart van het gebouw. Het atrium vormt als het ware de huiskamer van het ziekenhuis. Er heerst hier een ontspannen sfeer en er is ruimte voor ontmoeting. Ook kunnen mensen hier een kop koffie, een broodje of een kleine maaltijd nuttigen. Vanuit het atrium heb je een goed overzicht op de verschillende afdelingen rondom die snel en makkelijk te bereiken zijn.

Uitzicht op het atrium
Het atrium van boven gezien
De trap

Functionele overlap: het ‘harmonicamodel’

In het gebouw is veel aandacht besteed aan een effectieve routing. Het resulteert in een efficiënte werkwijze voor het personeel en een prettige beleving voor de ziekenhuisbezoekers zonder overbodige vierkante meters gebouw. De routing is een eenvoudige rondloop rondom het atrium en de besloten tuin, die als belangrijke herkenningspunten werken. In het beddenhuis op de verdiepingen hebben de patiëntenkamers uitzicht naar de omgeving, of zicht op het levendige atrium.

Tussen de verschillende afdelingen is er sprake van een functionele overlap, het zogenaamde harmonicamodel. Hierdoor kunnen ruimten naar gelang daar behoefte aan is bij de ene of de andere afdeling behoren. Op deze wijze wordt zo efficiënt mogelijk met de beschikbare ruimte omgegaan.

De gevel
Geveldetail in de hoek

Ligging en uitstraling

Het nieuwe ziekenhuis ligt op een prominente locatie aan de kruising tussen de J.C. Kellerlaan en de Jan Weitkamplaan, het is een belangrijk gebouw met een bijzondere functie in Hardenberg.

De buitenkant van het gebouw heeft een kenmerkende huid van goud- en bronskleurige aluminium panelen. Afhankelijk van de lichtinval verandert het aanzicht van het gebouw op subtiele wijze. Het is daarmee een herkenbaar en onderscheidend gebouw in zijn omgeving. Door de toepassing van warme tinten krijgt het ziekenhuis een vriendelijke en uitnodigende uitstraling. Ook past de kleur goed bij het te handhaven polikliniekgebouw van het huidige ziekenhuis.

Het regelmatige ritme van gevelopeningen voorziet in een flexibel te gebruiken gebouw naar de toekomst toe. Er is een extra verfijning aangebracht door toepassing van een band met een subtiel patroon op de beplating tussen de gevelopeningen. Die verbindt het geheel als een lint om het gebouw.

Na voltooiing van de nieuwbouw zal een groot deel van het bestaande ziekenhuis gesloopt worden, waardoor er ruimte vrij komt voor een nieuw aan te leggen parkeerterrein. Het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum zal in 2020 worden opgeleverd.

Deel dit artikel op