Revalideren en tot rust komen midden in de natuur

Zorghotel De Zwanenhof

  1. workshops
  2. duurzaamheid
  3. integraal ontwerpen
  4. visualiseringskracht
  5. BREEAM
  6. healing environment

In Zenderen werd in 1927 het retraitehuis St. Josef van de paters Redemptoristen geopend waar Twentse katholieken terecht konden voor hun innerlijke vorming. In 1963 werd onder invloed van de veranderende tijdgeest St. Josef omgedoopt tot Bezinningscentrum De Zwanenhof en stond sindsdien open voor kerkelijken en niet-kerkelijken. Uiteindelijk bleken de financiële middelen van de paters niet toereikend te zijn om het centrum in stand te houden en werd in 2012 het complex met kloostertuin verkocht met als nieuwe naam De Zwanenhof, centrum voor training en verdieping.

Inspelen op ontwikkelingen in de zorg

Na een pilot in De Zwanenhof in 2009 van Logeerhuis Twente, bedoeld om mantelzorgers de kans te geven weer op adem te komen, werd een deel van het gebouw ingericht als zorghotel en erkenden zorgverzekeraars in 2014 De Zwanenhof als zorg- en herstellingsoord. Vanwege de toenemende vraag naar trainingen en zorgarrangementen groeide de behoefte aan extra ruimte en besloot De Zwanenhof een nieuw zorghotel te bouwen. De nieuwbouw is bedoeld voor mensen die herstellende zijn van een operatie maar nog niet zelfstandig thuis kunnen functioneren, voor mantelzorgers, voor mensen met burn-out verschijnselen, maar ook voor sporters om te revalideren na een blessure of behandeling.

bovenaanzicht
Vooraanzicht
interieur

EEN MET DE NATUUR

Het zorghotel van twee verdiepingen heeft een ronde vorm en vormt een neutrale tegenhanger voor het symmetrische retraitehuis. Aan de kant van De Zwanenhof is op de begane grond een grote uitsparing in het gebouw ontworpen en gaat het omringende landschap als vanzelf over in de private en beschutte binnentuin. Naast zestig comfortabele en moderne kamers zijn in het gebouw wellness-faciliteiten (inclusief binnenbad en buitenbad), een sportzaal, fitnessruimte, behandelkamers en een restaurant met terras ondergebracht. Elke hotelkamer bezit een eigen uitzicht en karakter dankzij de ligging ten opzichte van de zon en de ronde vorm van het gebouw. De gevels bestaan grotendeels uit glas, waardoor de hotelgasten de groene omgeving ook binnen ervaren.

Flexibel en energieneutraal ontwerp

De 60 kamers van 30 m² kunnen per twee met een tussendeur gekoppeld worden voor bijvoorbeeld een zorgbehoevende en mantelzorger, ouders met kinderen of een sportteam. Zonder tussendeuren zijn twee kamers te combineren tot een suite of een woonappartement.

De Zwanenhof streeft naar het duurzaamheidskenmerk BREEAM, niveau Excellent voor het nieuwe gebouw. Op het dak ligt sedum, goed voor de afwatering en natuurlijke isolatie, en voorzien zonnepanelen in de energiebehoefte van het gebouw. Deze panelen beschikken over apparatuur om bij verschillende hoeken van lichtinval optimaal te presteren. Het gebouw wordt niet aangesloten op het gasnet, in de plaats daarvan zorgen twee pelletkachels voor warm tapwater en de verwarming van alle ruimten. Dit laatste in combinatie met energiezuinige warmtepompen die warmte en koude uit de omgevingslucht onttrekken voor de koeling en verwarming.

Een project in samenwerking met NOHNIK

Deel dit project op