Feestelijke opening van het Ariënshuis in Glanerbrug

  1. BIM
  2. menselijke omgeving
  3. ouderenzorg
  4. maatschappelijk betrokken
  5. visualiseringskracht
  6. integraal ontwerpen

Vrijdag 8 november 2013 is het nieuwe woonzorgcentrum Ariënshuis in Glanerbrug feestelijk geopend door drs. Ank Bijleveld-Schouten, commissaris van de Koning in Overijssel.

BIM

Toen de nieuwbouw in 2011 startte, was het woonzorgcentrum al digitaal gebouwd in een Bouw Informatie Model (BIM), waar tijdens het bouwproces gebruik van is gemaakt. In een BIM-model is het gebouw volledig driedimensionaal uitgetekend en uitgewerkt, voordat met de bouw wordt gestart.

Verschillende functies

Het complex bestaat uit vier bouwvolumes met 71 huurappartementen voor ouderen en 64 appartementen in de categorie zware zorg, waarvan 16 psychogeriatrisch en 48 somatisch. Daarnaast beschikt het complex over vier TOP-kamers (tijdelijke opvang). De volumes zijn op de begane grond onderling verbonden door een laagbouw met centrale hal en een fraai à la carte restaurant voor zowel bewoners als omwonenden. Deze laagbouw, waarin veel licht en ruimte een grote rol spelen, heeft tevens een hoogwaardig voorzieningenniveau, met onder andere diverse fysioruimten.

Duurzaam gebouw

Het duurzame karakter van het gebouw uit zich ondermeer in het robuuste materiaalgebruik van baksteen, aluminium, kunststof kozijnen voorzien van hoog rendementsbeglazing met een hoge isolatiewaarde en een sedumdak. Het complex wordt verwarmd door een ondergrondse warmte / koudeopslag, waarbij de warmte wordt afgegeven via de vloer. In de gemeenschappelijke ruimtes zijn led-verlichting en spaarlampen toegepast.

Deel dit artikel op