Mede-opdrachtgeverschap woontoren HOGE Vrijheid in Den Haag

  1. inlevingsvermogen
  2. ontwerpend onderzoek
  3. integraal ontwerpen
  4. architectuur

Martijn van der Hijden in samenwerking met IAA Architecten

Een woontoren met daarin allemaal totaal verschillende woningen, zowel van binnen als van buiten. HOGE Vrijheid is het winnende ontwerp van de wedstrijd BouwenOpElkaar (BOE). Het 70 meter hoge woongebouw krijgt een plek in de Petroleumhaven in Den Haag.

HOGE Vrijheid vogelvlucht
HOGE Vrijheid kade
HOGE Vrijheid dek
HOGE Vrijheid parking

HOGE Vrijheid is een uitzonderlijk project in Nederland. Hier is voor het eerst mogelijk om als individuele koper de plek, gevel, het woonoppervlakte, het aantal verdiepingen en de plattegrond van de woning helemaal zelf samen te stellen in een woongebouw van 70 meter hoogte. Ook bepalen de kopers, als collectief, de uitstraling van het gebouw.

Wethouder Joris Wijsmuller (Wonen) over dit bijzondere project: ‘We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan het realiseren van voldoende woningen om aan de vraag te voldoen. Belangrijk voor dit college was echter ook om zo divers mogelijk te bouwen. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en Kleinschalig Opdrachtgeverschap (KO) hebben echt een goede plek gekregen in Den Haag.’

De BOE-Kavelwedstrijd begon in 2013 met een ideeënprijsvraag voor een woongebouw waarvan de belangrijkste eis is mede-opdrachtgeverschap. Uit deze prijsvraag zijn drie ontwerpers geselecteerd die vervolgens met een ontwikkelaar een concreet plan hebben ontwikkeld, deze plannen zijn aan de gemeente hebben voorgelegd. De jury oordeelt dat er in het plan van HOGE Vrijheid veel ruimte is voor de kopers, en dat zij goede begeleiding krijgen. Bijzonder aan het plan is bovendien dat de kroon op het gebouw, typerend voor Haagse hoogbouw, wordt gevormd door allemaal totaal verschillende woningen.

Naast mede-opdrachtgeverschap zijn ook ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid zeer belangrijke factoren geweest om de opdracht te gunnen aan het plan HOGE Vrijheid. Het gebouw is gasloos en energieneutraal.

‘HOGE Vrijheid wordt een sensationeel gebouw, een gebouw waarin je ziet dat individuele vrijheid voorop staat. De diversiteit van deze hoogbouw weerspiegelt op deze manier de diversiteit van de hedendaagse samenleving,’ aldus architect Martijn van der Hijden.

Nu de gunning definitief is, wordt het ontwerp van circa honderd woningen verder uitgewerkt in overleg met kopers. Het plan is van de combinatie Vink Bouw B.V., Martijn van der Hijden architecten, IAA Architecten, Urbannerdam, BREED Integrated Design, Techniplan Adviseurs en DPA Cauberg-Huygen.

Heeft u interesse om hier te wonen? U kunt zich aanmelden via de website HOGE Vrijheid.

Deel dit artikel op