Uitwerking vanaf VO+ van vijf woongebouwen

Nieuw Zuid

  1. BIM
  2. betrouwbaar en zorgvuldig
  3. engineering

Op de locatie van het huidige zorgcentrum Amaris Zuiderheide in Hilversum Zuid bouwt Aannemingsmaatschappij Hegeman in opdracht van de woningcorporatie Dudok Wonen een nieuwe woonwijk. Het complex bestaat uit vijf duurzame en levensloopbestendige gebouwen met in totaal 200 appartementen en verder wijkvoorzieningen als een kinderdagverblijf en een medisch centrum. Elk gebouw is door een andere architect ontworpen en heeft daardoor een unieke uitstaling. Een parkachtige tuin op het dek van een semi-overdekte stallingsgarage verbindt de gebouwen met elkaar. De stallingsgarage is via de souterrains bereikbaar en biedt plaats aan 130 auto’s.

GEBOUW 1 (Alba)

Vijf verdiepingen met in totaal 46 tweekamer appartementen van 55-60 m² in de sociale huursector, bedoeld voor jongeren, ouderen en alleenstaanden. Op de begane grond ligt een gezondheidscentrum met diverse behandelruimten, waarvan SEHZ (Stichting Eerstelijns Samenwerking Hilversum Zuid) de gebruiker is.

Omvang: 5.000 m² BVO, ontwerp: ZECC Architecten

GEBOUW 2 (Rubina)

Vijf verdiepingen met oorspronkelijk in totaal 42 tweekamer appartementen van circa 55 m². Habion heeft het gebouw gekocht van Dudok Wonen en verhuurt het aan de Amaris Zorggroep. Tijdens de uitwerking van het Technisch Ontwerp is het woongebouw omgevormd tot een verzorgingstehuis van 40 wooneenheden met op elke etage een gezamenlijke huiskamer. Op de begane grond ligt een ontmoetingscentrum voor de wijkbewoners.

Omvang: 4.677 m² BVO, ontwerp: EGM architecten

GEBOUW 3 (Saphira)

Zes verdiepingen met in totaal 28 twee- en driekamer appartementen van 65-80 m² in de vrije huursector. Op de begane grond ligt een kinderdagverblijf.

Omvang: 3.788 m² BVO, ontwerp: By Bali

GEBOUW 4 (Alporti)

Vijf verdiepingen met in totaal 44 sociale huurappartementen die geschakeld zijn tot vijf groepswoningen voor ouderen met dementie. De bewoners hebben een eigen kamer en een gemeenschappelijke woonkamer met keuken.

Omvang: 4.609 m² BVO, ontwerp: INBO, later overgenomen door IAA Architecten.

GEBOUW 5 (Volante)

Vier verdiepingen met in totaal 40 tweekamer appartementen in de vrije huursector. Op de begane grond is circa 500 m² beschikbaar voor commerciële activiteiten.

Omvang: 5.140 m² BVO, ontwerp: Monadnock

Werkzaamheden door IAA Engineering

  • gebouwen 1, 2 en 3 zijn gebouwd volgens een Design & Build vraagspecificatie (onder UAV-GC 2005) op basis van een Voorlopig Ontwerp Plus (VO+) en een Programma van Eisen. IAA Engineering was adviseur tijdens de aanbestedingsfase en heeft de aanbestedingsstukken in samenwerking met Aannemingsmaatschappij Hegeman, Schreuders bouwtechniek en Löwik Installatietechniek uitgewerkt tot een Definitief Ontwerp en een Uitvoeringsgereed Ontwerp. Alle van toepassing zijnde eisen zijn tijdens de ontwerpfasen geverifieerd en geborgd in een verificatieplan.
  • gebouwen 4 en 5 zijn op basis van een aangeleverd Schetsontwerp (SO) uitgewerkt in een traditioneel proces. IAA Engineering heeft samen met de adviseurs een VO+ uitgewerkt met een bijbehorende kostenraming en daarna tot een Definitief Ontwerp en een Uitvoeringsgereed Ontwerp.

Deel dit project op