Uitwerking vanaf VO en bouwbegeleiding nieuw gemeentehuis

Gemeentehuis Hardenberg

  1. BIM
  2. betrouwbaar en zorgvuldig
  3. engineering

Als vervolg op de gemeentelijke herindeling in 2001 van Hardenberg, Avereest en Gramsbergen werd besloten om een nieuw gemeentehuis te bouwen in Hardenberg ter vervanging van de oude gebouwen in de drie fusiegemeenten. Het moest het meest duurzame gemeentehuis van Nederland worden, ruimte bieden aan 400 ambtenaren, geschikt zijn voor het nieuwe werken en gebouwd volgens een Design, Build, Finance, Maintain & Operate-Contract. De Architekten Cie maakte het winnende ontwerp voor een opvallend gebouw.

COMBINATIE VAN CILINDER EN KUBUS

Op een groene terp vlakbij het centrum staat het nieuwe gemeentehuis (8.890 m² BVO) op een verdiepte openbare parkeergarage (13.610 m² BVO) van drie lagen met ruimte voor ca. 470 auto’s. Het compacte gebouw van zes bouwlagen is vormgegeven als de combinatie van een cilinder en een kubus: cilindervormig op de begane grond en naar boven verlopend naar een kubus met afgeronde hoeken. De draagconstructie bestaat uit betonkolommen en in het werk gestorte vloeren. De prefab gevels zijn uitgevoerd in houtskeletbouw met smeltglazen sierelementen.

Werkzaamheden door IAA Engineering

  • uitwerking in een 3D Bouw-Informatie-Model (BIM) in Revit van het Voorlopig Ontwerp van de Architecten Cie tot een Definitief Ontwerp, Bouwaanvraag en Technisch Ontwerp.
  • vervaardiging van de uitvoeringstekeningen en advisering en begeleiding tijdens de bouw.
  • kwaliteitscontrole tijdens de realisatiefase.

Fotografie: de Architecten Cie.

Deel dit project op