Condo Prijsvraag Eindhoven gewonnen door IAA Architecten met: Change the Scene

 1. visie
 2. inlevingsvermogen
 3. visualiseringskracht
 4. ontwerpend onderzoek
 5. interieurarchitectuur

Afgelopen zaterdag was de prijsuitreiking van de Condo Prijsvraag voor een flexibel interieur van een nieuw te bouwen woontoren in Strijp-S te Eindhoven. Theo Franken heeft hier uit handen van juryvoorzitter Jurgen Bey de eerste prijs mogen ontvangen. Met name de openheid en transparantie van het ontwerp, werd door de jury als onderscheidend ervaren. Daarbij werd het volgens hen met de beperkte ingrepen in de ruimte, toch mogelijk als bewoner een eigen identiteit te creëren.

Klik hier voor het Juryrapport

De Eindhovense corporatie Sint Trudo schreef de Condo Prijsvraag uit in februari 2017, in het kader van de bouw van de Condo-toren op Strijp-S. Voor dit gebouw introduceert zij een voor Nederland nieuw type woningen: de condo’s. Dit zijn compacte en daarom zeer betaalbare leefruimten van ongeveer 50 vierkante meter. De opgave was het ontwerp van een of meerdere elementen die de noodzakelijke functies van een woning herbergen én ervoor zorgen dat de condo ondanks het beperkte oppervlakte als ruim, luxe en vooral verrassend wordt ervaren. Sint Trudo beoogt met deze prijsvraag de diversiteit van het woningaanbod in Eindhoven met in het bijzonder in De Driehoek in Strijp-S, te vergroten en innovatie in betaalbaar woningaanbod te stimuleren en is voornemens het winnend ontwerp daadwerkelijk uit te voeren.

aanzicht stucplafond
view door de kamer naar buiten
shot twee met sterrenkijker

CHANGE THE SCENE

Nooit eerder was er zoveel kleur te zien als in de nieuwe woontoren op Strijp-S, al van verre vallen de schakeringen op die van verdieping tot verdieping verschillen. Achter de volledig glazen gevels roepen expressieve afbeeldingen op wanden en plafonds eigen sferen op.

Eenmaal binnen in je eigen condo verrast de luxe, de ruimtelijkheid en het weidse uitzicht. Je bent on-stage! Daar beneden ligt de uitgestrektheid van het bedrijvige Eindhoven, hier ben jij. Jouw condo is het tegenwicht voor de wereld buiten.

Het karakteristieke meubilair is precies wat je nodig hebt: een eenvoudig kookeiland, een grote tafel waaraan je kunt werken en eten en een bed in de hoogte, meer niet. En verder semitransparante gordijnen die samen met een uitgekiend lichtplan de ruimte totaal kunnen veranderen. Sluit of open een gordijn en je bent in een nieuwe scene beland, je waant je ergens anders.

Met een trapje kom je bij je bed, in een verlaagd deel kun je er langs lopen zonder je hoofd te stoten aan het plafond. Ondoorzichtige gordijnen rondom zorgen ervoor dat je je daar kunt afsluiten voor de rest van je condo. Onder het bed kun je staan, maar je kunt er ook je tafel plaatsen en zittend genieten van het uitzicht op de grote stad.

In het verlengde van de entree ligt het off-stage deel: een natte cel en een kleine berging. Aan de andere wand vind je een wandkast voor je schoenen, je kleren en andere decorstukken.

axo
plattegrond

De inzendingen zijn beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit de volgende leden:

 • Jurgen Bey, hoofd van Sandberg Instituut en ontwerper Studio Makkink & Bey (Voorzitter)
 • Pieter Buijs, bewoner van Strijp-S
 • Marcel van Dooremalen, Senior adviseur beleid en strategie Sint Trudo
 • Jarrik Ouburg, architect Office Jarrik Ouburg
 • Lonny van Ryswyk, ontwerper Atelier NL (Trudo Lab)
 • Anne van Strien, Ruimtemaker bij BEECKK Ruimtemakers (Trudo Lab)

Naast IAA Architecten waren er nog vier andere genomineerden:

 • Z Condo: Joris Gesink (JSQ Studio). Teamleden: Sebastiaan van Heusden en Quinten Boumann
 • CORE-living: Tim de Graag. Teamleden: Mark Gijsbers
 • Ilse & Oscar: Branka Vuksanovic. Teamleden: Monique Luttikhuis en Una Duric
 • Wonen in een stedelijk fort: Riemer Postma (nieuwe architecten). Teamleden: Joep Windhausen, Roderik van der Meulen, Nico Leferink

Klik hier voor het juryrapport

Deel dit artikel op