Flexibel ziekenhuis door ‘harmonicamodel’

  1. ziekenhuis
  2. innovatie
  3. healing environment

De behandeling van coronapatiënten heeft aangetoond wat voor flexibel gebouw het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg is. Dankzij het harmonicamodel kan men een corona-afdeling inrichten van één tot 21 patiënten, zonder dat er wandjes geplaatst hoeven te worden. En kan per dag kan bekeken worden wat nodig is. Zodra er minder coronapatiënten zijn, is er ook weer ruimte voor reguliere zorg. Er hoeven dus geen complete afdelingen te sluiten zoals in andere ziekenhuizen soms wel het geval is. Ook de IC-afdelingen zijn flexibel. Dat zijn allemaal eenpersoonskamers, zodat ook daar coronapatiënten en reguliere patiënten veilig tegelijk kunnen worden opgenomen.

GESCHEIDEN PATIËNTENSTROMEN

De keuze voor deze opzet in het ontwerp was al gemaakt vóór de uitbraak van het coronavirus, maar blijkt nu een groot voordeel te zijn. De oplossing is de gescheiden patiëntenstromen. Poliklinische zorg is los van de acute zorg of de klinische patiënten. Iemand die alleen voor controle komt, hoeft niet het hele ziekenhuis door. Dat is veel veiliger, daardoor hoefden er geen afdelingen te sluiten en kan veel reguliere zorg toch door gaan,

Reportage RTV Oost

In een interview met RTV Oost vertelt Wouter van der Kam (voorzitter Raad van Bestuur Saxenburgh Groep) over de topprestatie van iedereen die in het ziekenhuis werkt.

Deel dit artikel op