Compact ontwerp met efficiënte patiëntenzorg

Saxenburgh Medisch Centrum

  1. ziekenhuis
  2. healing environment
  3. architectuur

Als vervanging van het verouderde Röpcke-Zweers Ziekenhuis is een efficiënt en volwaardig streekziekenhuis gebouwd. De locatie stond vooraf vast: de parkeerplaats van het oude ziekenhuis waardoor het gebouw een rechthoekig volume heeft bestaande uit twee en drie verdiepingen. In de nieuwbouw hebben alle gewenste faciliteiten en specialisaties een logische plek gekregen. Vier OK’s, een IC-afdeling, spoedeisende hulp, onderzoek-, spreek -en behandelkamers, een verlos- en kraamafdeling, een beddenhuis, een dagbehandeling voor long-stay patiënten, polikliniek, apotheek, huisartsen -en prikpost, scan- en röntgenkamers.

omschrijving
omschrijving
omschrijving
omschrijving
omschrijving

PATIËNTGERICHT

In het patiëntgerichte ziekenhuis is een onderscheid gemaakt tussen short- en long-stay afdelingen. Het gebouw kent een ruimtelijke structuur die ervoor zorgt dat de looplijnen en het transport van voorzieningen en mensen zo kort mogelijk zijn en de patiëntenzorg effectief kan worden georganiseerd.

omschrijving
omschrijving
omschrijving
omschrijving
omschrijving

Patio's in acht-vorm

Twee achter elkaar geplaatste patio’s - een overdekte bij de entree en een onoverdekte als binnenplaats met bomen en planten - geven vorm aan het gebouw. De eerste patio is een groot helder atrium waar veel daglicht naar binnenkomt. Dat was vanuit het oogpunt van een ‘healing environment’ één van de speerpunten in het eisenpakket van de opdrachtgever, de gebruikers en de cliëntenraad. De tweede patio ligt dieper weg in het ziekenhuis en laat de patiënten en het medisch personeel zoveel mogelijk in contact komen met de omgeving buiten.

Kortdurende behandelingen zijn waar mogelijk voorin het gebouw gepositioneerd. Verderop in het ziekenhuis zijn de OK’s, IC-afdeling en onderzoeksafdelingen zoveel mogelijk gebundeld.

omschrijving
omschrijving
omschrijving
omschrijving

Daglicht bevordert herstel

De OK’s, IC-afdeling en de dagbehandeling voor bijvoorbeeld oncologie-patiënten zijn langs de gevel gehuisvest, met het doel patiënten en personeel zoveel mogelijk de omgeving buiten te laten ervaren. Voor de patiënt werkt het herstel bevorderend, en voor de chirurg die aan het opereren is werkt het een stuk prettiger in een omgeving met ook natuurlijk licht. Ook de behandelstoelen voor ernstig zieke patiënten zijn tijdens hun dagbehandeling georiënteerd op buiten.

Het ‘beddenhuis’ op de 1ste en 2e verdieping bestaat uit driepersoons- en eenpersoonskamers. Deze kunnen qua capaciteit als een soort harmonica meebewegen tussen de verschillende afdelingen. Uit financieel en ruimtelijk oogpunt waren louter éénpersoonskamers niet mogelijk.

omschrijving
omschrijving

Bronskleurige gevel

Qua materialisering en afwerking is het ziekenhuis vrij sober en ingetogen gehouden vanwege de strakke financiële kaders. Wat er wel uitspringt zijn de bronskleurige aluminium gevelplaten aan de buitenzijde. Afhankelijk van de speling van het licht krijgt de gevel een steeds wisselende uitstraling.

Deel dit project op