Prijsvraag gewonnen voor woningen Mozaïek Vriezenveen

  1. woningbouw
  2. innovatie
  3. architectuur

Gemeente Twenterand heeft een prijsvraag uitgeschreven voor zestien levensloopbestendige woningen in het plan Mozaïek. Dit is een binnenstedelijke herontwikkeling achter het gemeentehuis van Vriezenveen. IAA Architecten heeft in samenwerking met Novito en Twickelborg Vastgoed het winnende plan ‘Oude stijl in een nieuwe jas’ ontwikkeld.

stedenbouw
gevel-pleintje

UITGANGSPUNTEN

De stedenbouwkundige opzet van de gemeente ging uit van twee en drie gekoppelde woningen van één laag met een kap. Het beeldkwaliteitsplan voor het gebied vroeg om een eigentijdse woonbuurt, met een knipoog naar de Vriezenveense bouwstijl. Een vriendelijke houtarchitectuur met stenen plinten, aandacht voor de entree en geïntegreerde zonnepanelen.

schilderij
gevels

Ontwerp concept

Een schilderij van Bernard Jaspers Faijer van het oude Vriezenveen vormde de inspiratie voor het ontwerp. Door de hoge gevelfronten is elke woning op het schilderij herkenbaar, terwijl er eenheid is door het gezamenlijke materiaalgebruik. Dit vormde de basis voor het ingediende plan. De houten gevels zorgen voor samenhang, terwijl de overkragende dwarskap elke woning een eigen identiteit geeft. Samen met het verspringende metselwerk in de plint en naast de voordeur geeft dit diepte en reliëf aan de gevels zoals vermeld in het beeldkwaliteitsplan.

Indeling woningen

De basisopzet van de woningen is gelijk en heeft een hal met toilet, meterkast en een trap. Met het bouwsysteem van Novito kunnen alle onderdelen van de woning prefab in de fabriek worden gemaakt. Dit casco wordt op de bouw geplaatst en gekoppeld, waardoor de bouwsnelheid hoog is. Dit systeem heeft daarnaast ook vele keuzemogelijkheden, waarmee de woning kan worden aangepast aan de wensen van de bewoners. Zo kunnen bijvoorbeeld starters kiezen voor een grote leefruimte op de begane grond en twee slaapkamers en een badkamer op de verdieping. Een andere optie is om de slaapkamer en badkamer beneden te maken, waarmee de woning levensloopbestendig wordt.

Deel dit artikel op