Innovatief woonproject voor Mönchengladbach (D)

Micro-appartementen modulair gebouwd

  1. woningbouw
  2. innovatie
  3. architectonische duurzaamheid

Aan de Aachener Straße 1-5 in Mönchengladbach, net ten noorden van het oude stadscentrum, wordt een woonblok met 32 micro-appartementen en 53 gemeubileerde éénkamerappartementen ('boarding rooms') gebouwd. De centraal gelegen locatie was oorspronkelijk bedoeld voor de uitbreiding van het tegenoverliggende stadskantoor, maar vanwege het geplande nieuwe gemeentehuis in stadsdeel Rheydt heeft de stad het gebied zelf niet meer nodig. Het 2.100 m² grote terrein wordt nu herontwikkeld met een duidelijke focus op wonen, waarmee de aantrekkelijkheid van het naastgelegen stadscentrum versterkt wordt.

straatzijde
straatzijde
hofzijde
situatie
omschrijving

ADEQUAAT ANTWOORD OP VERANDERENDE WONINGMARKT

Volgens een rapport over de woningmarkt in Mönchengladbach is bijna 50% van de 140.000 huishoudens al eenpersoons en de trend is stijgend. Dit betekent dat er in de toekomst steeds meer vraag zal zijn naar kleine appartementen. De nieuwbouw aan de Aachener Straße levert een belangrijke bijdrage aan deze stedelijke ontwikkeling, bovendien is er ook meer vraag naar ‘boarding rooms’. Doelgroepen van de nieuwbouw zijn studenten, senioren en klassieke eenpersoonshuishoudens, maar ook jonge professionals en expats, die gedurende een periode in Mönchengladbach werken.

Modulair bouwen

De micro-appartementen met een grootte van 44-57 m² en de boardingrooms, die meestal 20-30 m² groot zijn - elk inclusief badkamer en kitchenette - worden modulair gebouwd. Deze bouwwijze van prefabricage zal naar verwachting 40% van de gebruikelijke bouwtijd besparen. De module toont in dit project zijn architectonische veelzijdigheid, het resultaat is een gebouw met een gevel die zowel robuust als open is. Uitkragingen, aangehangen balkons en galerijen zijn georiënteerd op de straat of de binnenplaats. Verder maken verschillende gevelsystemen en gevelmaterialen een grote afwisseling in architectonische expressie mogelijk die goed aansluit op het oorspronkelijke kleinschalige karakter van de oude stadskern.

Gebouwindeling

Het gebouw volgt op de begane grond het hoogteverschil in de Aachner Straße. In het ‘lage’ deel van de straat, grenzend aan een druk verkeerskruispunt, bevindt zich de toegang tot de parkeergarage met 38 plaatsen. Hierboven liggen de etages met de micro-appartementen die bereikbaar zijn via het urban plateau. Tegenover een bushalte in het hogere deel van de straat ligt de entree tot de lobby, kantoor en kiosk van de STAYERY, de verhuurder van de boarding rooms. De boarding rooms zelf bevinden zich op de verdiepingen boven de foyer.

Deel dit project op