Traditie verbonden met moderniteit

Moskee Almelo

  1. innovatie
  2. visualiseringskracht
  3. moskee

De huidige Yunus Emre moskee in Almelo is de oudste, speciaal voor dat doel gebouwde moskee van Nederland (1974). Inmiddels is het sympathieke gebouw aan de Bellavistastraat te klein geworden voor de lokale, islamitische gemeenschap. Zowel de grote gebedsruimte als de nevenruimten voor de sociale activiteiten behoeven uitbreiding. Om die reden heeft de Islamitische Stichting Almelo in het kader van een besloten ontwerpprijsvraag IAA Architecten uitgenodigd een voorstel te doen voor de nieuwe moskee.

omschrijving
omschrijving
Entree moskee

TURKSE NATUURSTEEN EN HOLLANDSE BAKSTEEN

Het ontwerp van IAA Architecten verbindt traditie met moderniteit. De kloeke, geometrische vormen citeren zowel de vroegste, Turkse moskeeën als ook de helderheid van de moderne architectuurtaal. De typisch geometrische ornamentatie op de gevels is een schakel tussen traditionele, islamitische kunst en hedendaagse, Nederlandse vormgeving. En de combinatie tussen Turkse natuursteen en Hollandse baksteen verbindt symbolisch de twee culturen die op deze plek bij elkaar komen.

Het concept van ‘verbinden’ is ook de leidraad in de ruimtelijke programmering van het gebouw: enerzijds is de moskee een plek waar religie wordt beleden, anderzijds een gebouw waar een hechte gemeenschap haar sociale activiteiten ontplooit. Dat komt samen in de centrale ruimte die zich over alle lagen in het hart van het gebouw bevindt. Vanaf twee tegenover elkaar liggende, gelijkwaardige zijden betreden de mannen en vrouwen deze hal waar alle functies praktisch en visueel bij elkaar komen. Een schuifwand en twee onafhankelijke liften waarborgen de nodige scheiding, maar op speciale (feest)dagen kan de gehele begane grond, inclusief de buitenruimten, worden samengetrokken tot één grote gemeenschapsruimte.

De positionering van het gebouw is bepaald door de oriëntatie op Mekka. Daarmee ontstaat er een formeel plein aan de oostzijde, gericht op de spoorlijn, en een meer besloten, informeel plein aan de westzijde, direct aansluitend op de 3 kantines voor de vrouwen, de jeugd en mannen. Hier tegenover liggen de centrale keuken en de 4 conferentieruimten die in verbinding staan met het formele plein.

gebedsruimte
corridor
Plattegrond begane grond

De grote gebedsruimte bevindt zich op de eerste verdieping en is via twee symmetrisch opgestelde trappen vanuit de centrale hal te bereiken. De wand met de mirhab (nis die de richting naar Mekka aangeeft) is opgebouwd uit een rasterwerk van driedimensionale elementen. Deze creëert daarmee een akoestische buffer voor de spoorlijn als ook een bijzonder lichtpatroon naar de gebedsruimte. Op de tweede verdieping zijn de leslokalen en het balkon van de grote gebedsruimte.

Aanzet tot duurzaam gebouw

In het ontwerp is door middel van de ruimtelijke opbouw en de gekozen materialisering al een voorzet gedaan voor een laag-energetisch, duurzaam gebouw.

Deel dit project op