Nieuwe dementievriendelijke woonplek in Ariënsstaete

  1. kwaliteit van leven
  2. ontwikkelend
  3. inlevingsvermogen
  4. woonzorgcentrum
  5. interieurarchitectuur

Afgelopen woensdag 22 augustus 2018 opende zorginstelling Liberein de vernieuwde verpleegafdeling voor dementerenden op locatie Ariënsstaete aan de Lijsterstraat in Enschede. De verandering bestaat uit de overgang naar kleinschalige woongroepen, een nieuwe inrichting en het gebruik van de nieuwste technologieën op het gebied van de domotica. Maandag 27 augustus 2018 kunnen de eerste bewoners naar hun nieuwe woonplek verhuizen.

VAN GROOT NAAR PERSOONLIJK

Tot vorig jaar bestond de verpleegafdeling De Kolibrie uit 19 appartementen met een grote hal die diende als huiskamer. De afgelopen maanden is deze leefomgeving verbouwd naar 24 appartementen verdeeld over drie afdelingen met de namen Bosuil, Spreeuw en Goudvink. Iedere afdeling heeft een eigen huiskamer en een eigen team zorgmedewerkers, dit maakt de zorg kleinschalig en persoonlijk.

De drie afdelingen hebben ieder hun eigen kleurpalet gekregen waardoor de bewoners minder snel zullen verdwalen, aldus locatieverantwoordelijke Mariëlle Steffens. Ook is de inrichting van de afdelingen gericht op ouderen door zoveel mogelijk de setting van hen thuis na te bootsen.

Belevingshal met ‘treincoupé’

De hal die de drie afdelingen verbindt is ingericht als belevingshal met verschillende thema ‘s. Aan de muur zijn o.a. verdiepinghoge foto’s gehangen met bekende plekken in Enschede en is er een heuse treincoupé geplaatst waarin bewoners kunnen plaatsnemen en ‘uit het raam’ kijken naar een langzaam bewegend landschap.

Domotica

Alle kamers zijn beveiligd met sensoren. Hiermee kunnen de zorgmedewerkers zonodig nagaan wanneer een bewoner uit bed komt, naar de badkamer gaat of is gevallen. Camera's houden verder in de gaten of een bewoner de kamer verlaat.

Deel dit artikel op