HBO-onderwijs gebundeld op locatie aan het spoor

Nieuwbouw Saxion Hogescholen

  1. BIM
  2. Saxion
  3. betonkernactivering
  4. BREEAM
  5. ABT
  6. ARUP

Om de Apeldoornse opleidingen Hotel Management en Security Management te kunnen laten groeien, heeft de hogeschool Saxion besloten deze te verplaatsen naar een nieuwe centrale locatie. Vlakbij het station van Apeldoorn is een onderkomen gebouwd voor ongeveer 1000 studenten.

FLEXIBELE NIEUWBOUW OMARMT INDUSTRIEEL ERFGOED

Het onderwijsgebouw bestaat uit remontabele nieuwbouw verbonden met een restant van de voormalige Nettenfabriek en heeft een passende industriële uitstraling gekregen. Het flexibel indeelbare nieuwe bouwdeel heeft vier bouwlagen en is daarmee dubbel zo hoog als het oude deel. De plattegrond van de gezamenlijke bouwdelen bestaat uit twee gespiegelde L-vormen met in het midden een open ruimte die als multifunctionele hal is ingericht. Vanwege de ruimtelijkheid van het ontwerp is het mogelijk om de aanwezige trappen, zaaltjes en expositieruimten op diverse manieren te gebruiken. Op de begane grond van de nieuwbouw is verdiepinghoog glas toegepast waardoor men diep het gebouw in kan kijken.

omschrijving
receptie
centrale hal
trap

Duurzaam en flexibel gebouw met BREEAM Excellent score

Om een gebouw aan te kunnen passen aan veranderende onderwijsvisies en dus de levensduur van het gebouw te verlengen, kiest Saxion in zijn nieuwe gebouwen voor flexibiliteit en duurzaamheid, gecombineerd met comfort en een gezond binnenklimaat. Dit alles aan de hand van uitgangspunten die gelijkwaardig zijn aan de BREEAM methode, niveau Excellent.

Om de gevraagde duurzaamheid in het gebouw te waarborgen en het vereiste BREEAM niveau te behalen, is veel aandacht besteed aan de flexibiliteit in het ontwerp. Ook werd betonkernactivering in de vloeren toegepast en is een lage score op het milieuprofiel van het gebruikte beton bereikt door de carbon footprint van de betonmengsels nauwkeurig te bewaken. Veel zorg werd besteed aan de ventilatie volgens het principe van Frisse scholen.

receptie boven
uitzicht naar buiten zithoek

Vast team van ontwerpers & adviseurs

Het forse vastgoedprogramma stelt Saxion in staat om project overstijgend te werken en op die manier stapsgewijs innovaties te ontwikkelen. Met dat doel voor ogen is gekozen voor de samenwerking met een vast team van ontwerpers en adviseurs, bestaande uit IAA Architecten, ABT en Arup. Voor de bouwsector, waar meestal op projectbasis wordt gewerkt, is dit een unieke aanpak.

Projectdocumentatie:

Deel dit project op