Burn-out kliniek op historisch landgoed

Limes Schlossklinik Schloss Heiligenhoven

  1. glas
  2. healing environment
  3. technische duurzaamheid
  4. inlevingsvermogen
  5. zorgcomplex

Verspreid over Duitsland biedt de Limes Schlosskliniken AG een hoogwaardige medische behandeling aan mensen met stress gerelateerde ziekteverschijnselen als burn-out en depressie. Op eigen landgoederen met een historisch landhuis bouwt Limes Schlosskliniken AG per locatie een vrijstaand paviljoen met ongeveer 120 patiëntenkamers. In het bestaande landhuis is na restauratie ruimte voor algemene voorzieningen. Als tweede vestiging in een reeks van zes wordt op het terrein van Schloss Heiligenhoven in Lindlar, 30 km ten oosten van Keulen, een Limes Schlossklinik geopend.

HEALING ENVIRONMENT IN VERBINDING MET DE NATUUR

De principes van een Healing Environment vormen de basis voor een Limes Schlossklinik: een zorgvuldig vormgegeven omgeving heeft een positieve invloed op de gezondheid en het herstel van een patiënt. De locatie is steeds zo gekozen dat een patiënt dicht bij de natuur is, maar ook dat hij de historische omgeving van een landhuis kan ervaren die voor bescherming en veiligheid staat. Dit geeft de patiënt de benodigde stabiliteit en ondersteunt het genezingsproces.

Lage
Burg

Drie gebouwen in een landschapspark

De kliniek in Lindlar staat in een landschapspark en bestaat uit drie delen: voorburcht (Vorburg), landhuis (Schloss) en paviljoen (Schlosspalais). In de voorburcht bevinden zich de hoofdingang, een polikliniek, ruimte voor een dienstdoende arts, therapieruimten en een ruimte voor lezingen. In het landhuis zijn de receptie met een lounge, bibliotheek, kantoren, therapieruimten, artsenkamers en 11 patiëntenkamers ondergebracht. Via een nieuwe brug over de gracht bereikt men het paviljoen dat over 107 één- en tweepersoonskamers beschikt op het niveau van een vier-sterren hotel. In het paviljoen bevinden zich verder loungeruimten waar patiënten elkaar kunnen ontmoeten en ruimten waar patiënten verpleegkundige ondersteuning kunnen krijgen, multifunctionele ruimten, therapieruimten, artsenkamers, een restaurant en een ruimte voor sport en wellness.

Palais

Herkenbare en transparante paviljoens

Om het merk Limes Schlosskliniken AG te waarborgen zijn de paviljoens conceptueel, optisch en functioneel vergelijkbaar. Transparante gevels zorgen voor daglicht en een verbinding met de omringende natuur. Er is veelvuldig kleur toegepast en elk paviljoen beschikt over een heldere indeling met bijbehorende oriëntatie. Vanwege het contrast tussen de moderne architectuur en de historische bebouwing concurreert de nieuwbouw niet met het aanwezige historische landhuis. Aan de andere kant zorgt de organische vormentaal ervoor dat een paviljoen zich op een vanzelfsprekende manier in zijn natuurlijke omgeving voegt.

Deel dit project op