GHOTEL hotel & living Essen

Hotel in Essen

  1. hotel
  2. zorgvuldigheid
  3. ruimtelijke duurzaamheid
  4. inlevingsvermogen

De Duitse keten GHOTEL hotel & living bezit in Duitsland in meerdere steden hotels en appartementen. Op een braakliggende locatie aan het spoor in Essen, op loopafstand van het hoofdstation en centrum, heeft GHotel een drie-sterren superieur hotel laten bouwen bestaande uit 174 kamers, restaurant, congresfaciliteiten en parkeergelegenheid voor 53 auto’s. Sinds de oplevering in 2016 vormt het witte gebouw met zijn vele vensters en zijn transparante begane grond een positieve verschijning tussen de verder wat troosteloze bebouwing aan de Hachestrasse.

Hoek Hachestrasse
spoorzijde
gevel

REVITALISATIE VAN EEN VERGETEN LOCATIE

Op een gedeelte van het terrein waar ooit de goederentreinen van de Deutsche Bahn geladen en gelost werden, staat nu het GHOTEL hotel & living Essen. Het nieuwe bouwwerk heeft niet alleen gezorgd voor een opwaardering van de omgeving van de kruising Hachestrasse / Hindenburgstrasse, de komst van het hotel kan ook belangrijke impuls zijn voor de stedelijke vernieuwing van dit deel van Essen.

Het hotel bestaat uit twee volumes: een hoog deel parallel aan de Hachestrasse en een laag deel aan de Hindenburgstrasse. In de ‘oksel’ van de twee bouwdelen ligt op straatniveau de entree met receptie en lobby. Verder zijn op de begane grond het restaurant, conferentieruimten en andere hotelvoorzieningen te vinden. De verdiepinghoge glazen pui zorgt voor een levendige uitstraling op straat, zowel op de Hachestrasse als op de Hindenburgstrasse, waar het gebouw de toegang tot de tunnel onder het spoor begeleidt. Het hoge bouwdeel bestaat uit zes tot acht bouwlagen met vanaf de eerste verdieping de hotelkamers. Tussen het gebouw en de begroende keerwand bij spoordijk ligt de parkeervoorziening die bereikbaar is vanaf de Hachestrasse.

Rationeel ontwerp drukt bouwkosten

Om het hotel economisch verantwoord te kunnen bouwen, kende het ontwerp een rationele uitwerking die gebaseerd is op de afmetingen van een hotelkamer in drie-sterren hotels. Ook de prefabricage van de ruwbouw - wanden, kolommen en gevelelementen - droeg bij aan een korte bouwtijd die er samen voor zorgden dat het gebouw op tijd en binnen het budget opgeleverd kon worden.

Het hotel werd in 2017 door de Bund Deutscher Architekten Essen genomineerd voor de architectuur prijs Gute Bauten 2017.

Deel dit project op