Verstandelijk gehandicapte kinderen midden in de wijk

Kinderdagcentrum De Toermalijn

  1. baksteenpatroon
  2. baksteen
  3. onderwijs
  4. detailleren
  5. zorgvuldigheid
  6. bestek

De stichting Aveleijn is een zorgorganisatie die op locaties in Twente en een deel van de Achterhoek dagbesteding en diverse woonvormen biedt aan ruim 2500 cliënten met een (verstandelijke) beperking. De stichting beheerde een dagverblijf voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar in een voormalig kloostergebouw nabij het centrum van Hengelo. In 2000 besloot de stichting nieuw te bouwen elders in Hengelo en koos voor een locatie in de uitbreidingswijk Vossenbelt.

zwembad

STRAK OMLIJNDE BAKSTENEN BLOKKEN

Het kinderdagcentrum De Toermalijn in Hengelo-Noord biedt in een multifunctioneel, kindvriendelijk gebouw behandeling en begeleiding aan kinderen met een (verstandelijke) beperking of een ontwikkelingsachterstand. De materiaal- en kleurkeuze in het gebouw is afgestemd op de doelgroep: veel glas, kleurrijk en afwisselend.

Het complex bestaat uit twee bouwdelen met elk een eigen karakter: een deel om te verblijven en een deel voor activiteiten. Waar de bouwdelen elkaar raken ligt de centrale ontmoetingshal met entree. De delen zijn ten opzichte van elkaar verschoven waardoor twee buitenruimtes zijn ontstaan. Het entreeplein op het noorden, waar auto's kunnen voorrijden en parkeren om de kinderen te brengen en weer op te halen. De besloten tuin op het zuiden ligt aan de achterzijde van het gebouw en is voorzien van diverse speelmogelijkheden voor de kinderen.

De vleugel waar de kinderen verblijven kent tien groepsruimten die uitzicht hebben op de tuin of de straat. Vanuit drie patio’s in het midden valt extra licht in de gang die toegang geeft tot de vertrekken. Het activiteitendeel omvat verschillende functies, zoals ruimten voor fysiotherapie, een gymzaal, een snoezelruimte en een zwembad.

Deel dit project op