Uitkijktoren officieel geopend!

  1. staal
  2. initiatief
  3. ABT
  4. maatschappelijk betrokken
  5. architectuur

De uitkijktoren in het Weusthagpark te Hengelo nabij de A1 is 22 september officieel geopend door wethouder Marcel Elferdink van gemeente Hengelo. Vanaf de markante en ruim 22 meter hoge uitkijktoren is er een prachtig uitzicht over het Weusthagpark en de A1. De toren is bedoeld als een visuele verbinding tussen de beide gedeelten van het Weusthagpark, dat door de snelweg wordt doorsneden. Sinds de oplevering is de toren al een ware bezienswaardigheid en wordt veel bezocht en gefotografeerd.

Het Weusthagpark bedraagt zo’n tweehonderd hectare en moet zowel recreatief als cultureel tot de verbeelding gaan spreken. Drie jaar geleden is er een prijsvraag uitgeschreven door de ‘vrienden van het Weusthag’ om een uitkijktoren te realiseren van ten minste 20 meter hoog.

Marko Matic heeft samen met IHC Studio Metalix en ABT een integraal ontwerp gemaakt van de uitkijktoren als antwoord op de prijsvraag. De schil van de toren is gemaakt van geperforeerd roestbruin dubbelgevormde cortenstaal platen met bladmotieven en kijkgaten, waardoor tijdens de klimtocht de omgeving goed zichtbaar is. Er is gebruik gemaakt van de unieke technieken waarover IHC beschikt om staal koud dubbel te vormen. ABT heeft alles met de modernste constructie methodieken kunnen uitrekenen. De toren is eveneens voorzien van een spiltrap met 95 treden die gekoppeld is aan de schil en zo voor een stijve constructie zorgt.

Het praktijkonderwijs, de Kapstok Oldenzaal en het Bonhoeffer College Enschede, hebben mee geholpen bij het lassen en het plaatsen van de toren, dit gaf de leerlingen de kans om mee te werken aan en te leren van een reële opgave.

Deel dit artikel op