Oplevering en inhuizing eerste gebouwen Altingerhof

  1. menselijke omgeving
  2. integraal ontwerpen
  3. zorgcomplex

Op maandag 15 juni zijn in Beilen de eerste twee gebouwen van Altingerhof van zorgorganisatie Icare opgeleverd en verhuisden vanaf 25 juni de eerste 40 bewoners naar hun nieuwe woningen. Verhuizen tijdens de Corona-pandemie vraagt een extra zorgvuldige voorbereiding. Zo wordt er niet in één dag verhuisd, maar in kleine groepjes verdeeld over de hele week. Pas als alle gebouwen over een jaar of twee klaar zijn, wordt er een echt openingsfeestje georganiseerd.

FIJNE LEEFOMGEVING

Waar het oude gebouw groot was en vooral lange gangen had, is de nieuwbouw kleinschalig gebouwd. Er komen vier geschakelde gebouwen met ieder twee woningen. Bewoners van 10 appartementen delen een gezamenlijke huiskamer. En iedere huiskamer heeft een eigen tuin en terras. De nieuwe Altingerhof wordt met bijzondere aandacht gebouwd om een thuis te zijn voor haar nieuwe bewoners. Ook de parkachtige tuin op het terrein wordt opnieuw ingericht. De juiste aandacht voor de omgeving kan een positief effect hebben op gezondheid en hoe prettig iemand zich daar voelt.

Dementievriendelijk

De meeste bewoners van Altingerhof hebben een vorm van dementie. Mensen met dementie reageren heel direct op hun omgeving omdat het denkende deel is aangetast. Het kleurgebruik, het licht en de inrichting zijn hierop afgestemd. Als je dementie hebt, is het belangrijk om de juiste prikkels te krijgen. Niet teveel en niet te weinig. Zo kun je met een goed gebruik van licht het dag- en nachtritme ondersteunen. En door een zwarte wc-bril op een witte pot, of een deur in een andere kleur dan de muur, help je mensen de juiste functies van dingen te herkennen. Het is ook belangrijk dat mensen met dementie zoveel mogelijk vrijheid ervaren. Zo kunnen zij zelf vanuit iedere huiskamer zelfstandig de veilige tuin in.

Goed voor mens, milieu en klimaat

Een ander uitgangspunt is duurzaamheid. En dan gaat het niet alleen om het plaatsen van warmtepompen en zonnepanelen. De nieuwe Altingerhof is energieneutraal en Icare gaat daarmee verder dan volgens de regel- en wetgeving vereist is. CO₂ uitstoot wordt zoveel mogelijk verminderd. Niet alleen doordat Altingerhof geen gebruik maakt van gas of andere fossiele energiebronnen, maar ook door samenwerking met zoveel mogelijk lokale partijen en hergebruik van materialen. Materiaal dat vrijkomt bij de sloop wordt bijvoorbeeld gebruikt als ondergrond voor de paden op het terrein en in de tuinen. Ook sommige meubels uit de ‘oude’ Altingerhof krijgen een plaatsje in de nieuwbouw. Vanuit de kringloopgedachte, maar natuurlijk ook omdat bewoners hier soms aan gehecht zijn.

Deel dit artikel op