Natuurlijk onderschrijft IAA Architecten het BNA-manifest 'Wij gaan circulair'

 1. BREEAM
 2. duurzaamheid
 3. Cradle to Cradle®
 4. William McDonough + Partners

Met de Sustainable Development Goals (2016-2030) van de Verenigde Naties en het rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 én de begin 2018 verschenen Transitieagenda circulaire bouweconomie zijn er enorme uitdagingen voor de bouwsector. Wij als architecten spelen daarin een cruciale rol, immers in de ontwerp- en initiatieffase worden de belangrijkste (circulaire) beslissingen genomen.

IAA Architecten is zich als geen ander van bewust van het feit dat de lineaire economie moet worden omgebogen naar een circulaire economie. We zijn daar dagelijks mee bezig en zijn trots op wat we hiervan in reeds gerealiseerde projecten kunnen laten zien:

 • industrieel erfgoed dat een nieuwe, tweede toekomst heeft gekregen, zoals het ROC van Twente in Hengelo, Tetem in Enschede, de Boekelose Stoomblekerij in Boekelo, het Twenthe Centrum in Almelo en het Faralda Crane Hotel in Amsterdam
 • gebouwen waarin zoveel mogelijk circulaire producten worden toegepast zoals in de onderwijsgebouwen Saxion Edith Stein in Enschede en Saxion Apeldoorn in Apeldoorn
 • gebouwen die ontworpen zijn volgens het Cradle to Cradle ® principe zoals onze Duitse kantoorgebouwen PULSE BERLIN en ICON DORTMUND. Hierbij werken we samen met de grondleggers William McDonough en Michael Braungart. De Duitse organisatie voor duurzaam bouwen DGNB heeft deze gebouwen een pre-certificaat Gold verleend.

Allen zijn het projecten waarin we in toenemende mate de vijf ontwerpprincipes van het manifest toepassen:

 1. het startpunt voor circulaire architectuur is een circulair business model
 2. de natuur is een inspiratiebron en schoolvoorbeeld van circulariteit
 3. een bouwwerk is aanpasbaar en flexibel gedurende zijn leven
 4. een bouwwerk inclusief zijn componenten is eenvoudig te (de)monteren en te construeren
 5. bouwmaterialen zijn kwalitatief hoogwaardig, niet toxisch en eenvoudig herbruikbaar

Het bezig zijn met deze ombuiging in ons denken over grondstoffen, energie, lucht en water is een spannend avontuur dat we graag samen met onze netwerkpartners en opdrachtgevers beleven. We nodigen u van harte uit deze reis met ons te maken.

BNA manifest voor een circulaire architectuur

Deel dit artikel op