Wonen voor ouderen met geheugenproblemen

Het Woolde

  1. menselijke omgeving
  2. ouderenzorg
  3. woonzorgcentrum

Aan de Woolderesweg in Hengelo staat woonzorgcentrum Het Woolde dat vroeger de idyllische naam Huize Avondrust droeg. Twee bouwdelen van het complex - de Lasondervleugel (1967) en de Van Wezelvleugel (1970) - waren sterk verouderd en er was leegstand. Reden voor zorgaanbieder Carintreggeland om te gaan moderniseren door nieuw te bouwen en de verouderde delen gefaseerd te slopen.

buiten1
buiten2
serre2
serre1
woonkamer2
woonkamer1

84 VERPLEEGHUISPLAATSEN

In twee vrijstaande ovale gebouwen van drie en vier lagen biedt Het Woolde 84 verpleeghuisplaatsen voor ouderen met geheugenproblemen, eventueel in combinatie met lichamelijke beperkingen. De gebouwen zijn opgedeeld in groepen van zes bewoners die met elkaar samenleven, per etage gaat het om twee woningen. Elke bewoner heeft een eigen zit-/slaapkamer en een badkamer, met per groep een gezamenlijke keuken en woonkamer. De nieuwbouw is zo ontworpen dat de indeling met zit-/slaapkamer + badkamer eenvoudig is om te bouwen tot appartementen.

Ruimtelijke beleving met tuin

De ovale vormen zorgen ervoor dat de gebouwen er vanuit elk standpunt anders uit zien wat de ruimtelijke beleving van het binnenterrein ten goede komt. Op de begane grond van het vierlaagse gebouw bevindt zich aan de buitenkant een serre-achtige ontmoetingsruimte met koffiehoek. De finishing touch is de parkachtige tuin rondom de gebouwen aangelegd naar een ontwerp van Buro Mien Ruys.

Twee fasen nieuwbouw

In de eerste fase is een gebouw van drie verdiepingen gebouwd. Het staat in de vroegere tuin van Het Woolde en is sinds 18 juni 2019 in gebruik bij 36 bewoners. Op 3 maart 2021 konden nog eens 48 bewoners verhuizen naar het gebouw met vier verdiepingen dat op de plek staat van de gesloopte Lasondervleugel. Hier wordt op één etage extra aandacht besteed aan de ouder wordende mens met een niet-westerse achtergrond.

Het nieuwe complex is binnen de begroting gerealiseerd.

Deel dit project op