Nieuw entreegebied bij 'De Maere' in Enschede

  1. ruimtelijke duurzaamheid
  2. rijksmonument
  3. stedenbouw en landschap

Lange tijd deelden de studenten van het ROC van Twente locatie Ariënsplein en die van Saxion 'Epy Drost' dezelfde entree aan de Van Galenstraat. De opwaardering van het Ariënsplein tot een nieuwe openbare ruimte bood het ROC de mogelijkheid om zijn identiteit te benadrukken met een eigen entree, namelijk door de oorspronkelijke hoofdingang van het Rijksmonument De Maere weer in gebruik te nemen. Om te zorgen dat de voorruimte bij de hoofdentree zou aansluiten bij het karakter van het Ariënsplein, hebben wij een nieuw entreegebied als verblijfsruimte voor studenten en medewerkers ontworpen.

omschrijving
omschrijving
omschrijving
omschrijving
omschrijving

ZELFSTANDIG (VERBLIJFS)GEBIED

In overleg met Welstand zijn ingrepen gedaan die de toegankelijkheid en de ruimtelijke kwaliteit van het voorgebied hebben verbeterd maar gelijktijdig het gebouw respecteren. De monumentale gemetselde omheining is op een aantal plaatsen doorbroken, toegangspoorten zijn geopend en vastgezet. Nieuwe bestrating is gecombineerd met zitelementen en borders in dezelfde kleur. Verder is een hellingbaan toegevoegd waardoor de hoofdentree drempelloos is te bereiken.

Het gebied tussen muur/hekwerk en gebouw is nog duidelijker een zelfstandige ruimte geworden tussen openbare ruimte en monument waarbij de sporen van de plek van de muur duidelijk afleesbaar zijn gebleven. Ook laten de stalen wissellijsten met tijdelijke invullingen zien wat er binnen gebeurt zonder het gebouw te verstoren.

De Roelofs Groep uit Den Ham voerde het ontwerp uit.

Deel dit artikel op