De grootste spoedeisende hulp van Nederland

Westflank VUmc

  1. maatschappelijk betrokken
  2. baksteen
  3. VUmc
  4. ziekenhuis
  5. OK-complex
  6. fasering

Sinds 2013 staat in Amsterdam op het terrein van het academisch medisch centrum van de Vrije Universiteit (VUmc) het gebouw De Westflank, de gezamenlijke huisvesting van de spoedeisende hulp van het VUmc, het academisch psychiatrisch centrum De Nieuwe Valerius en het gastenverblijf van het VUmc.

Het VUmc is het traumacentrum van de regio Noord-West Nederland en beschikt als enige in Amsterdam over een traumahelikopter. Vanwege het toenemend aantal opnames op de spoedeisende hulp voldeed de oude locatie niet meer en besloot het VUmc nieuw te bouwen.

Vanaf 2007 werkt GGZ inGeest nauw samen met het VUmc en ontstond de behoefte aan nieuwe huisvesting. Ruimte in De Westflank bood de gelegenheid de krachten verder te bundelen en de psychiatrische zorg te verbeteren, iets wat niet meer mogelijk was in de sterk verouderde kliniek aan het Valeriusplein.

vooraanzicht
gangen
gang doorzicht
Tunnel
Gymzaal

BAKSTENEN OCEAANSTOMER

De Westflank bestaat uit drie torens van vijf verdiepingen op een onderbouw van één bouwlaag, met tussen de torens de daktuinen van De Nieuwe Valerius en verder een grote waterpartij aan de Amstelveenseweg. Onder het gebouw ligt een tweelaagse parkeergarage met 380 plaatsen. In de toren aan de kant van de Boelelaan bevindt zich het gastenverblijf van het VUmc met 25 kamers voor familieleden van patiënten. De Westflank is met het ziekenhuis verbonden door een doorgang op de begane grond en een loopbrug op de vierde verdieping.

Spoedeisende hulp

De spoedeisende hulp beschikt over een ambulancehal van 800 m², hier kunnen bij grote rampen alle slachtoffers terecht en wordt de mate van urgentie van de zorg bepaald. Verder zijn er vier shockrooms, een reanimatiekamer, twee ruimtes voor traumapatiënten en een aparte ruimte voor kinderen. Ook heeft de spoedeisende hulp een eigen CT scan, echo- en röntgenkamer.

Spoed
spoed spoed

De Nieuwe Valerius

Aan de zuidzijde van De Westflank ligt de ingang van De Nieuwe Valerius voor de klinische opname en ambulante zorg van patiënten met psychische problemen. Moderne huisvesting voor zowel de cliënten, die elk een eigen kamer krijgen met eigen sanitair, als voor de medewerkers. De onderlinge nabijheid van ziekenhuis, spoedeisende hulp en De Nieuwe Valerius levert synergie op. Cliënten van De Nieuwe Valerius die specifieke hulp nodig hebben kunnen eenvoudiger en sneller specialisten bezoeken. Aan de andere kant geldt dat vanwege de toename van mensen met psychische klachten op de spoedeisende hulp er makkelijker psychiatrische expertise is in te schakelen.

Duurzaamheid door flexibiliteit

Bij het ontwerp is al rekening gehouden met de uitbreiding van de torens met vier bouwlagen en kunnen in de vloeren op eenvoudige wijze openingen gemaakt worden voor nieuwe apparatuur en installaties.

Deel dit project op