Gulden Feniks voor transformatie ROC van Twente

  1. MBO
  2. prijs
  3. rijksmonument
  4. middelbare school

De Gulden Feniks is een prijs van het Nationaal Renovatie Platform, die jaarlijks wordt uitgereikt in 3 categorieën: gebiedstransformatie, renovatie en transformatie.

In de categorie Transformatie heeft IAA Architecten met het ROC van Twente in Hengelo, de Gulden Feniks 2011 gewonnen. Deze prijs werd op 7 juni uitgereikt tijdens de vastgoedbeurs Provada in de RAI te Amsterdam. Architect - Directeur Harry Abels ontving de prijs uit handen van Femke Halsema.

Juryrapport

"De oude Gieterijhal van Stork is op een voorbeeld waardige wijze ingepast in het nieuwe ROC Twente. De jury prijst het lef waarmee het ROC het heeft aangedurfd om van dit industrieel erfgoed het hart van haar opleidingen te maken. De enorme hal is daarbij niet vol gebouwd maar juist zo open mogelijk gebleven, met behoud van de lange zichtlijnen en op een wijze dat de oude sfeer nog zeer goed voelbaar is. Door deze transformatie is belangrijk erfgoed zinvol hergebruikt, heeft de school een uniek karakter gekregen en is het gebied aan het spoor versterkt op weg naar een nieuw leven.

De vestiging van het grote ROC op deze plaats heeft een sterke uitstraling op herontwikkeling van het gehele gebied. De historische elementen zijn naar de mening van de jury uitstekend bewaard gebleven en gecombineerd met de nieuwe vleugels. Deze vleugels staan op de plaats van de constructief en cultuurhistorisch minder belangrijke, oude zijbeuken. Hierdoor is de oorspronkelijke structuur herkenbaar gebleven. Dit is geen compromis naar het verleden maar een heldere kijk op de toekomst, een vorm van hergebruik die aanmoediging verdient omdat zonder een dergelijk modern hergebruik deze industriële hallen weinig overlevingskansen hebben."

Deel dit artikel op