Prijsvraag

Gasometer Münster

De verstedelijking van de beschermde Gasometer als landmark, in de stadsontwikkeling van Münster.

Münster, ook bekend als de "Westfaalse metropool", trekt al eeuwenlang mensen aan. De uitbreiding van de universiteitscampus vanaf het Domplein naar nieuwe stadswijken heeft op bestuurlijk, dienstverlenend en sociaal-cultureel gebied een sterke invloed. De bevolking groeit doordat steeds meer mensen Münster als thuis kiezen. Het herbergt onderwijsinstellingen, zoals de Westfaalse Wilhelms-Universiteit met 44.000 studenten, en diverse bestuursorganisaties en kerken. Het levendige koopmanschap concentreert regionale koopkracht door aantrekkelijke winkelervaringen.

Recente stadsontwikkelingen veranderen voormalig industrieel gebied rond stadshavens I+II tot een plek voor dienstverlenende bedrijven. De Halle Münsterland transformeerde van veilinghal naar evenementenlocatie. Stadsveranderingen langs de Albersloher Weg openden Stadshaven I, met de "Creatieve Kade" bij het water voor recreatie en gevarieerde gastronomie.

omschrijving
omschrijving
omschrijving
omschrijving
omschrijving

Kazernes sluiten, leidend tot herstructurering van "Loddenheide", zuidwestelijk van de Gasometer. Alleen een kapel blijft over van oorspronkelijke bebouwing. Commerciële en dienstverlenende bedrijven vullen nu de vrijgekomen ruimtes, met veeleisende architectuur.

omschrijving

Net als andere steden kampt Münster met woonruimtetekort, vooral in buitenwijken. Hoogwaardige stadsnabije woningen zijn schaars door groei van winkel- en dienstverleningsruimtes in het centrum. Münster heeft hoge koopkracht en geldt als ‘rijk’, volgens gemiddeld persoonlijk vermogen. Velen zoeken tevergeefs naar ruime woningen onder €500.000. De beschermde Gasometer is essentieel in de verandering van Münster's stedelijk weefsel, verbindend wonen en werken. Zijn "groene" locatie bij het kruispunt van Albersloher Weg en de ringweg met toegang tot A43, A1, en straks de Scheepvaartdijk naar Emsdetten/Ibbenbüren, is interessant voor stadsbewoners en degenen die stadse gemakken willen zonder te verhuizen.

Deel dit project op