Oplevering fase 2 vernieuwbouw OK-complex in Emmen

  1. ziekenhuis
  2. OK-complex

Op 6 december is de oplevering van de 2e fase van de vernieuwbouw van het OK-complex op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen, één van de ziekenhuizen van de Treant Zorggroep. Hierna kunnen de twee robot operatiekamers (OK 2 en OK 3) met opdekruimten in gebruik genomen worden. In fase 3 volgen de operatiekamers 4 en 5 met bijbehorende opdekruimten en in fase 4 is de hybride-operatiekamer 1 met opdekruimte en sedatie aan de beurt.

operatiekamer
opdekruimte
plattegrond OKC

‘ONGOING BUSINESS’ TIJDENS COMPLEXE VERNIEUWBOUW

IAA Architecten participeert op dit moment bij verschillende ziekenhuizen in de modernisering van hoogtechnologische afdelingen binnen de ‘on going business’ van de betreffende zorgorganisaties. Het gaat om het architectonisch en bouwkundig ontwerpen voor werkzaamheden in een technische, logistieke en complexe omgeving. De instelling is 24/7 in bedrijf en er gelden strikte eisen aan veiligheid en hygiëne.

Verouderd OK-complex in Emmen

Het Scheper ziekenhuis beschikt over een OK-complex met acht operatiekamers en een uitbreidingsbouw waar zich de steriele opslag en kantoorfuncties bevinden. Operatiekamer 1 t/m 6 zijn in 1997 gebouwd, operatiekamer 7 en 8 in 2007, met een aanpassing in 2016 om ze geschikt te maken voor chirurgie met een Da Vinci operatierobot.

Harde eisen bij ‘going concern’

Tijdens de verbouwing dienen minimaal vier operatiekamers beschikbaar te zijn, moet de huidige capaciteit op de holding/verkoever ongewijzigd blijven en dient het opdekken per OK afzonderlijk te kunnen gebeuren. Gelijktijdig met de verbouwing wordt het nieuwbouwproject ‘Cardio Care Unit - Eerste Hart Hulp’ gerealiseerd. Dit project kent een uitdagende samenhang met het project ‘Verbouw OK-complex’, zoals de tijdsaspecten in de realisatiefase en een gezamenlijke bouwplaats.

Resultaat van de renovatie

Na fase 4 is het OK-complex een betrouwbare en efficiënte afdeling geworden met vijf operatiekamers. De nieuwe OK’s behoren dan tot de OK-klasse 1, prestatieniveau 1 en voldoen aan de thans geldende richtlijnen. Dat betekent tevens de vervanging van grote delen van het luchtbehandelingssysteem, inclusief luchtbehandelingskasten, nieuwe plafonds, wandafwerking met toegangsdeuren en vloerafwerking. Het nieuwe interieur sluit tevens aan op de huisstijl van de Treant Zorggroep.

Deel dit artikel op