Herinrichting terrein Thedingsweert voltooid

  1. menselijke omgeving
  2. stedenbouw en landschap

In Kerk Avezaath bij Tiel ligt het kleine woonzorgpark Thedingsweert van ’s Heeren Loo. Hier wonen mensen in de leeftijd van 19 tot 35 jaar met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. De afbraak van het centraal gelegen gebouw en enkele bijgebouwen bood de mogelijkheid een aantrekkelijke verblijfstuin voor verschillende activiteiten te ontwerpen. Inmiddels is de autoluwe terreininrichting gereed en zal in elk jaargetijde de ruimte een andere kleurige aanblik vertonen.

Uitgevoerd ontwerp
Foto van binnenterrein
Sfeerbeeld

HET GEDEELDE ERF

De tuin is ingericht met een doorlopende bestrating van gevel tot gevel, zonder dat deze de privéruimte voor de huizen (visueel) afschermt. De bestrating wordt onderbroken door grotere en kleinere ‘eilanden’ met verschillende beplantingstypen en zorgt voor een meer open, speels karakter met een zachte uitstraling.

De grotere eilanden hebben een speciale functie: ze bieden plaats aan bomen, heesters en vaste planten, dienen als speel- of voetbalveld, bevatten een moestuin of vormen een besloten plek waar rustig gezeten kan worden. In de schaduw van de (bestaande) bomen is een besloten zit-plek gecreëerd, die omzoomd wordt door borders. De schommel en trampoline staan op een plek waar vanuit de verschillende gebouwen goed zicht op is.

De kleinere eilanden zijn vooral bedoeld om de activiteiten te begeleiden of af te schermen. Ze sluiten bijvoorbeeld delen van de bestrating af voor fietsers of nemen het zicht weg op geparkeerde fietsen voor de huizen. De beplanting bestaat hier voor een uit verschillende soorten siergrassen, heesters en vaste planten.

Het centrale gedeelte is toegankelijk voor hulpdiensten zodat alle gebouwen in geval van nood gemakkelijk bereikbaar zijn.

Deel dit artikel op